Gemeente Wassenaar

Jan Hoekema voorgedragen als nieuwe burgemeester van Wassenaar

D66-er drs. J.Th. (Jan) Hoekema (55) wordt door de gemeenteraad voorgedragen voor benoeming tot burgemeester van Wassenaar.

Wanneer de Kroon de voordracht goedkeurt zal hij medio juni de functie van burgemeester gaan bekleden. In de profielschets stond dat Wassenaar op zoek is naar een ´koersbepaler' en een 'netwerker'. De gemeenteraad is van mening dat hij aan deze kwalificaties en aan de overige in de profielschets aangeven vereiste het beste van alle kandidaten voldoet.

Jan Hoekema is sinds 2003 directeur Onderzoek, Onderwijs en Cultuur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en ambassadeur internationale culturele samenwerking (standplaats Den Haag). Van 1994 tot mei 2002 was hij lid van de Tweede Kamer voor D66. Hij hield zich bezig met buitenlandse zaken, defensie, asielbeleid, binnenlands bestuur, herindelingen en burgemeestersbenoemingen. Hij was voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie Cannenberg/asbest in 1997 en lid van de parlementaire werkgroep Srebrenica. Verder maakte hij deel uit van diverse internationale parlementen. Van 1978 tot 1988 en van 1990 tot 1994 was Hoekema lid van de gemeenteraad van Leiden. Hoekema vervuld diverse nevenfuncties zoals voorzitter Europees Centrum voor Conflictpreventie, lid Bestuur Stichting Minderjarige Asielzoekers Humanitas, lid Bestuur Stichting Nederland-Polen, lid Bestuur Thomson gedenkteken en lid Comité van Toezicht dansopleiding Hanze Hogeschool.

Inbreng Wassenaarse bevolking
Bij het opstellen van de profielschets is mede gebruik gemaakt van inbreng vanuit de Wassenaarse bevolking. Een honderdtal individuele burgers en organisaties heeft gebruik gemaakt
van de mogelijkheid tot inspraak. Bij de keuze uit de (17) kandidaten heeft de vertrouwenscommissie de voorkeur van de inwoners van Wassenaar meegewogen. De vertrouwenscommissie sprak vervolgens met zeven kandidaten en heeft haar advies uitgebracht aan de gemeenteraad. De raad heeft dit advies opgevolgd en heeft besloten Hoekema als nummer één voor te dragen.

In januari 2007 is de burgemeestersvacature voor Wassenaar opengesteld. De vacature is ontstaan nadat de heer mr. J.H.A. van den Muijsenberg zijn functie neerlegde. Vanaf december 2005 heeft de heer dr. L. Van Leeuwen de functie waargenomen

Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

Overige contactgegevens
T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl