ChristenUnie



ChristenUnie wil oplossing voor groeiende groep onverzekerden

vrijdag 06 april 2007 19:09 De ChristenUnie maakt zich zorgen over de groeiende groep mensen die niet voor ziektekosten verzekerd zijn. Vanaf 1 juli mogen ziektekostenverzekeraars chronische wanbetalers royeren. De Tweede-Kamerfractieleden Ernst Cramer en Esmé Wiegman hebben hierover vragen gesteld aan de minister van VWS en de staatssecretaris van Financiën.
In Nederland is sprake van een groeiende groep mensen die hun ziektekostenverzekering niet betalen. Hoe groot deze groep precies is, is niet bekend. Maar onder hen vallen onder meer zwervers en ook de mensen die van de bijstand leven. Komen zij met een noodhulpvraag bij een arts of in het ziekenhuis dan zullen ze altijd geholpen worden. De arts of ziekenhuis verhaalt de kosten dan op de ziektekostenverzekeraar die hiervoor een reservepot heeft waaruit dergelijke onvoorziene gevallen betaald kunnen worden.

De ChristenUnie ziet echter dat er meer en meer een beroep op deze pot `onvoorzien' wordt gedaan en dat heeft consequenties, zegt Ernst Cramer: "Of het financiële gat wordt groter en ik krijg mijn zorgvraag niet langer vergoed omdat er geen geld is, of wij als samenleving moeten met z'n allen meer premie gaan betalen om deze extra kosten op te kunnen vangen." In het nadenken over oplossingen vraagt de ChristenUnie zich af of in voorzienbare gevallen geen maatregelen kunnen worden getroffen. Cramer: "Wanneer mensen hun premie, om wat voor reden dan ook, niet op tijd betalen, kun je als overheid de zorgtoeslag bijvoorbeeld meteen naar de zorgverzekeraar overmaken." Hij benadrukt hierbij dat we in Nederland gekozen hebben voor een collectieve ziektekostenverzekering gebaseerd op een collectief draagvlak: "Individueel zouden we de werkelijke ziektekosten namelijk nooit op kunnen brengen. Ons zorgstelsel is gebaseerd op een solidariteitsbeginsel" En dat heeft dus ook gevolgen voor het zoeken naar een oplossing om de ziektekostenverzekering voor iedereen toegankelijk te houden.