Socialistische Partij Rotterdam

Cornelissen op zijn weblog: "Wat krijgen we nou? PvdA-wethouder Kriens verloor het debat gisterenavond van SP-woordvoerder Josine Strörmann. De argumenten van Jantine waren niet opgewassen tegen het pleidooi van Josine. En wat doet deze wethouder? Ze schuift het besluit van de democratisch gekozen gemeenteraad als een ouderwetse regent aan de kant."

vrijdag 6 april 2007

PvdA-wethouder Jantine Kriens op anti-democratisch oorlogspad

Uit het verslag van de raadsvergadering van gisteren:
"Alle basisschoolkinderen en hun begeleiders kunnen straks tussen 09.00 uur en 15.00 uur gratis reizen met het vervoer van de RET. Deze motie van de SP werd aangenomen. Met uitzondering van één lid stemden Leefbaar Rotterdam, de SP, drie leden van de PvdA, D66 en de ChristenUnie-SGP voor."

Uit het weblog van mevrouw Kriens van vandaag:
"Dinsdag ga ik mijn collega's voorstellen om de Raad te melden dat we deze motie niet uit zullen voeren."

Wat krijgen we nou? PvdA-wethouder Kriens verloor het debat gisterenavond van SP-woordvoerder Josine Strörmann. De argumenten van Jantine waren niet opgewassen tegen het pleidooi van Josine. En wat doet deze wethouder? Ze schuift het besluit van de democratisch gekozen gemeenteraad als een ouderwetse regent aan de kant. Zijn we weer terug in de tijden van de Partij van de Arrogantie? Van voor 2002? Waarom hebben we eigenlijk een gemeenteraad? Waarom hadden we op 7 maart 2006 eigenlijk verkiezingen? Wil Kriens soms de lokale democratie afschaffen?

Kortom. De PvdA is op oorlogspad. Al eerder werd duidelijk dat moties over 'gratis openbaar vervoer' alleen maar mogen worden aangenomen als er de naam van PvdA-raadslid Richard Moti onder staat. Ook gisteren waren er in de raadsvergadering tientallen moties bij de diverse onderwerpen die door de coalitie arrogant aan de kant geschoven werden. Elke motie van een coalitie partij (PvdA-GL-CDA-VVD) werd verwelkomd door het college van B&W als 'steun in de rug'. De oppositie-moties (D66-LR-CU-SP) waren bijvoorbaat 'overbodig' of 'niet aan de orde' er werden afgestemd. We vergaderden van 14 uur in de middag tot na 1 uur in de nacht. Maar de meeste tijd had ik de indruk dat we net zo goed weg konden gaan. Of het nu over I/D-banen gaat, over de Maasvlakte, over de vrouwen van Cleo Patria, over de Thuiszorg....de coalitie was ziende blind en horende doof. Over Vreewijk mocht de SP zelfs helemaal geen debat starten. We debatteerden tegen dovemansoren....tot....het debat over het Armoedebeleid...toen kwam de SP met die motie en kreeg daarvoor een meerderheid. En het is een ongeschreven wet dat het college een aangenomen motie moet uitvoeren. Anders moet die wethouder of het hele college aftreden.
Natuurlijk kan het college zeggen dat een motie technisch niet uitvoerbaar is. Maar dan moeten ze dat aantonen. En het lijkt mij technisch een peuleschilletje om ervoor te zorgen dat de Rotterdamse basisscholen een paar gratis strippenkaarten krijgen om met hun kinderen onder schooltijd af en toe een uitstapje te maken naar een kinderboerderij, het Plaswijckpark, de Kinderkunsthal of nog zo wat. Die uitstapjes zijn leerzaam voor de kinderen en goed voor de atrracties, die anders toch maar leeg staan door de week. De scholen hebben alleen budget voor lessen en niet voor bussen of trams. Je kunt natuurlijk een extra bijdrage vragen van de ouders, maar veel Rotterdamse ouders komen nu al veel euro's te kort elke maand en kunnen dus geen stuiver missen. Bovendien is een ruime meerderheid van onze raad voor gratis onderwijs en gratis openbaar vervoer.
Natuurlijk kan het college voorstellen om dit vervoer uit een ander potje te financieren dan uit het 'Armoede'-potje. Rotterdam is een stinkend rijke gemeente en houdt elk jaar vele tientallen miljoenen over op de begroting. Rotterdam heeft honderden miljoenen in de reservepotjes.
Alleen dit liberale college van B&W wil geen gratis openbaar vervoer. Hooguit een beetje voor 65-plussers. Dit liberale college van B&W wil ook geen gratis onderwijs, maar eist op alle terreinen hoge eigen bijdrages. Bijvoorbeeld bij de inburgeringscursussen. Alleen CDA-wethouder Geluk wil luisteren naar de SP en de bevolking en streeft ernaar om financiele drempels weg te nemen. Zo niet zijn collega PvdA-mevrouw Kriens. Zij zoekt nu oorlog met de gemeenteraad. Ze denkt waarschijnlijk dat de drie PvdA-dissidenten (van Muijen, de Jong en Birinci) wel weer snel in het hok geknuppeld worden en ook Groen Links zal wel geprest worden om haar steun aan de SP-motie in te trekken. Natuurlijk hopen we op sterke knieën bij deze collega-raadsleden. En ook bij al die PvdA-raadsleden die met ons voor gratis openbaar vervoer en gratis onderwijs zijn, maar gisteren hun wethouder nog niet durfden af te vallen.
Volgende week zullen we zien of de democratie in Rotterdam kan zegevieren.