NCRV

Natuur in de stad

Aflevering 1: Leiden

Zaterdag 7 april
18.00 uur, Nederland 2

Natuur in Leiden, natuur in de stad: het lijkt een tegenstelling. Maar naast 120.000 mensen wordt Leiden bevolkt door duizenden vogels, vlinders en libellen, honderden soorten planten, vele kikkers en salamanders en maar liefst zeven soorten vleermuizen. Leiden is de eerste stad in Nederland waar een `natuurmeetnet' werkt. In de eerste aflevering van de NCRV-serie Natuur in de stad laat gastheer Jasper Groos, één van de initiatiefnemers van het Stadsnatuurnmeetnet, de kijker zien wat er in Leiden allemaal aan natuur te beleven valt.

Het Stadsnatuurmeetnet Leiden is in 2004 voor het eerst uitgevoerd: bijna elke plant en dier in de stad werd geteld. Iedereen deed mee, van experts tot schoolkinderen. We bezoeken met Jasper Groos de oude Burcht in Leiden waar veel kauwtjes leven en maken een boottocht door de prachtige Leidse grachten, op zoek naar watervogels.

Hans Adema, één van Nederlands bekendste paddenstoelenexperts, heeft ook veel bijgedragen aan het Stadsnatuurmeetnet. Elke week doet hij een ronde door de stad en zijn geliefde Hortus Botanicus, waar niets of niemand aan zijn waarneming ontsnapt. Ook bezoeken we de Apolloschool, waarvan de leerlingen in het kader van het natuurmeetnet met veel plezier de waterdiertjes tellen. Tot slot een bezoek aan het tuintje van Bennie Schoonderwoerd. Bennie laat zien hoe je veel vogels in je tuin kunt krijgen.

In steden is meer natuur te vinden en te beleven dan je denkt. Maar je moet er alleen wel even naar zoeken: aan de rand van een industrieterrein, in een verlaten hoek van het park, achter tuinschuttingen of langs oevers en kades van stadssingels. De 7-delige serie Natuur in de stad laat de bijzondere en verrassende natuur in grote Nederlandse steden zien. In elke aflevering gidst een gastheer of -vrouw, gedreven door passie voor de natuur in zijn of haar stad, de kijker langs ongewone plekken: onder putdeksels, dakpannen en tussen de voegen van kades.