Bikers oefenen voor het eerst in binnenstad Helmond

Helmond, 27-03-2007 * Binnenkort heeft Helmond haar eigen Biketeam. Acht politiemedewerkers zijn hiervoor in opleiding. Aanstaande woensdag en donderdag, 28 en 29 maart, ziet u de bikers voor het eerst in het straatbeeld.

In het kader van hun opleiding oefenen ze 'op locatie'. Voor het publiek is het even wennen om agenten in een sportieve outfit op de All Terrain Bike te zien.

Niet alle dagen
Het Biketeam is straks niet zeven dagen per week actief maar wordt projectmatig ingezet. Denk daarbij aan:
* toezicht in het Citygebied,

* toezicht op overlastgevende jeugd,

* ordehandhaving bij voetbalwedstrijden,

* preventief toezicht in het horecagebied en
* inzet bij evenementen.

Start op 7 april
Volgende week sluiten de Helmondse bikers de training af. Vanaf zaterdag 7 april zijn ze operationeel. Helmond is de tweede plaats binnen ons korps waar de bikers aan het werk gaan. Het Eindhovense Biketeam is actief sinds 2005 .

Waarom een Biketeam?
Bikers zijn goed zichtbaar en benaderbaar voor het publiek. Ze zijn snel ter plaatse en komen bovendien op plaatsen die met de auto niet of moeilijk bereikbaar zijn. De uiterst wendbare fietsers nemen probleemloos hindernissen, zoals trappen, smalle doorgangen en afzettingen. Inzet van het Biketeam is ook effectiever bij de aanpak van overlastveroorzakers, zoals zwervers, drugsverslaafden en jeugdgroepen in het Citygebied.

Spoedinzet en evenementen
Het biketeam wordt ingezet voor de normale handhavingstaak van de politie maar ook bij spoedinzetten in de binnenstad. Vooral bij grote evenementen zijn de bikers een nuttige aanvulling op de algehele politie-inzet. De 'bike' wordt niet alleen als fiets gebruikt maar ook als afschermmiddel of zelfs als wapen.