Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT

Hilversum, 5 april 2007

Het traditionele Iraanse nieuwjaarsfeest ging een verbond aan met het astronomisch begin van de lente

Nederlandse moslims vieren met Norouz een pre-islamitisch nieuwjaarsfeest

Komende zondag wijdt de NMO in haar programma InFocus aandacht aan Norouz. Dit nieuwjaarsfeest verspreidde zich in de loop van duizenden jaren vanuit Perzië over andere delen van de wereld. Zelfs in Nederland wordt het gevierd, zoals te zien is in een reportage van filmer Elli Safari. In de film licht professor Touraj Atabaki (UvA, Sociale Geschiedenis van het Midden-Oosten en Centraal-Azië) de achtergronden van de nieuwjaarsviering toe. In het bijzonder vertelt hij over de verwevenheid van dit feest met het islamitisch geloof. De film toont beelden van Nederlandse moslims tijdens de viering: Norouz in de polder.

De wereld kende al lentefeesten lang voor het begrip godsdienst werd uitgevonden. Ook Norouz, dat ieder jaar samenvalt met het astronomisch begin van de lente, begon zijn opmars als zuiver lentefeest. Vervolgens verbond het zich aan de Perzische nieuwjaarsviering. Norouz wordt nu gevierd door moslims van Afghanistan tot China, van de Balkan tot de Krim. De Nederlandse vierders zijn moslims afkomstig uit het Midden-Oosten en Centraal Azië. De viering is onlosmakelijk verbonden met familiebezoek en een tafel vol rituele gerechten en voorwerpen, symbolen van vruchtbaarheid en nieuw leven.

Met deze reportage wil de NMO de veelkleurigheid van de Nederlandse moslimgemeenschap in kaart brengen.

Ook in InFocus: aandacht voor de moslim als mantelzorger van stervende verwanten en de hulp die vrijwilligers kunnen bieden. Verder een verslag van de jongste Arabische top in Riyad en de rol die de Arabische landen kunnen spelen in de oplossing van het conflict tussen Israël en Palestina.

De NMO sluit haar uitzending af met een recitatie uit de koran.

Bij de NMO ook dit weekend weer een nieuwe aflevering van de serie Eten bij de Buren Uitzending: zaterdag 7 april 2007 van 15.30 tot 15.55 uur op Nederland 2

InFocus: achtergronden bij de actualiteit rond moslims en de islam

Uitzending: zondag 08 april 2007 om 12.35 uur op Nederland 2 Herhaling: zaterdag 14 april 2007 om 10.30 uur op Nederland 2




Nederlandse Moslim Omroep