Ingezonden persbericht


P E R S BE R I C H T

Collectie Henk Schiffmacher in Limburgs Museum
EXPOSITIE OVER BETEKENISSEN VAN TATOEAGES

In de wereld van de tattoo heeft hij inmiddels de status van legende. Door zijn publieke optredens is hij een Bekende Nederlander geworden. Maar met hem alleen het etiketje tatoeëerder op te plakken, doe je Henk Schiffmacher (Hardewijk 1954) onrecht. Schiffmacher is méér: begenadigd verteller en schrijver, schilder, levenskunstenaar, mediapersoonlijkheid én gepassioneerds collectioneur van voorwerpen die gerelateerd zijn aan tatoeage. Een representatieve selectie uit zijn vermaarde verzameling is van zaterdag 7 april tot en met zondag 20 mei aanstaande te zien in het Limburgs Museum in Venlo.

De tentoonstelling belicht een aantal facetten uit de geschiedenis van de westerse tatoeage. Een thema is bijvoorbeeld de relatie tussen religie en tatoeage. Godsdienstige voorstellingen die al bekend zijn van volksprenten en pelgrimsinsignes, keren terug als tatoeage. Aandacht is er ook voor de tatoeage als kermisattracties in de negentiende en twintigste eeuw. Interessant is de rol van zeelui in de acceptatie van de tatoeage in Europa en Amerika. Ze brachten de tatoeages mee van hun verre reizen en gaven daarmee een eerste aanzet tot hun populariteit. Met de kamptatoeage wordt een zwarte bladzijde uit de geschiedenis besproken, waarin de tatoeage als markeringsmiddel de efficiëntie van de moordmachine in Auschwitz moest verhogen. Ten slotte komt het verwijderen van tatoeages aan bod, een praktijk die tegenstrijdig is met hun waarde als permanent teken. Zo laten veel Marokkaanse vrouwen in Nederland hun Berbertatoeages verwijderen.

De tentoonstelling is het derde deel in de serie Cultuurlab. In dit meerjarige samenwerkingsproject met de Universiteit van Amsterdam en het Meertensinstituut wordt studenten de mogelijkheid geboden om ervaring op te doen in het voorbereiden, uitvoeren en realiseren van een expositie. Het Cultuurlab is in de eerste plaats een experimenteerruimte, een werkplaats zowel voor studenten, museummensen als ook voor bezoekers. De exposities zijn opgezet rond het thema lichamelijkheid.

Bij gelegenheid van de officiële opening op vrijdag 6 april aanstaande (Goede Vrijdag) om 15 uur zal Henk Schiffmacher een Kruisigingscène tatoeëren op de onderarm van de bekende EO-presentator Arie Boomsma.

Cultuurlab 3 - Collectie SchiffmacheR; Tatoeage: taal, teken & trend is te zien van 7 april tot en met 20 mei 2007 in het Limburgs Museum in Venlo.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX VENLO
tel 077 352 21 12
web www.limburgsmuseum.nl open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
maandag 9 april (Tweede Paasdag) 11-17 uur
overige maandagen gesloten

De provincie Limburg financiert het Limburgs Museum

inlichtingen
Wim Huppertetz/Sef Derkx
telefoon
077 352 21 12