Algemene Onderwijsbond

Onderwerpen het Onderwijsblad nr 7, 7 april 2007

Utrecht, 5 april 2007

Geachte (onderwijs) redactie,

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nr 7 van 7 april, dat aanstaande vrijdag en zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd. U kunt, mits met bronvermelding, verhalen en berichten uit het blad gebruiken.

Onderwijs laat 'publieke goudmijn' links liggen
Ruim vier miljard euro hebben onderwijsinstellingen aan eigen vermogen. Scholen kunnen dat opgepotte geld tegen gunstige tarieven parkeren bij het ministerie van Financiën. Vreemd genoeg maken slechts zestien instellingen daar gebruik van. Ondertussen wil PvdA-Kamerlid Ferd Crone het geld uit deze 'publieke goudmijn' inzetten voor onderwijs en gesubsidieerde instellingen omvormen tot 'publieke vennootschappen'.

Koepel islamitische scholen wil af van slechte besturen De Isbo, de koepel van islamitische scholen, wil slechte besturen aanpakken. "Als ze er een potje van maken, kunnen we nu alleen adviseren om op te stappen. We hebben verder geen enkele macht", zegt interim-directeur Yassin Hartog.

Socioloog Han Leune verwijt ministerie zwalkend beleid Bij zijn afscheid als hoogleraar vergeleek socioloog Han Leune het onderwijsbeleid met een stuurloos schip. 'Van een doorwrochte beleidsfilosofie is momenteel geen sprake', schrijft hij in het boek Verstandig onderwijsbeleid. Het grootste probleem van het onderwijs is dat onduidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is, instellingen of overheid. En zo blijven de leraren en leerlingen wat verweesd achter.

Basisschool kan net als academisch ziekenhuis opereren Tussen onderwijsonderzoek en lespraktijk gaapt een diepe kloof. De waan van de dag vraagt om snelle reacties van leerkrachten. Tijd om van een afstandje naar de eigen praktijk te kijken ontbreekt vaak. Op academische basisscholen is die ruimte er wel. Doel? Professionalisering van de leraar.

Gezocht: jonge, enthousiaste leraren
Hoe komen we aan honderdduizend nieuwe leraren? Enthousiaste leraren, goede leraren. De Groene golf - een actiegroep van jonge leerkrachten - weet met zo'n vraag wel raad. Tip aan staatssecretaris Marja van Bijsterveldt: geef leraren de mogelijkheid door te groeien in hun vak. Doorgroeien in salaris is een tweede aanbeveling. En geef starters een echte baan.

Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW Utrecht