Socialistische Partij

Open grenzen per 1 mei vergroot bestaande problemen


07-04-2007 * Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil per 1 mei de grenzen voor arbeiders uit Oost-Europa volledig open stellen en het systeem van werkvergunningen afschaffen. "Een onverantwoordelijke beslissing", aldus Paul Ulenbelt, Tweede Kamerlid voor de SP. "Als je gasten gaat ontvangen zorg je dat je huis op orde is. Het huis is nog lang niet op orde. Vakbonden en de vier grootste gemeenten wijzen daar terecht op. Ik heb met eigen ogen gezien hoe 18e eeuws de huisvesting voor Poolse werkers vaak is, dat maakt Donner alleen maar erger." Ulenbelt wil snel met de minister in debat over de kwestie.

In sommige sectoren van het bedrijfsleven, zoals in de tuinbouw, zijn veel werkgevers verslaafd aan goedkope arbeid, concludeert Ulenbelt. "Donner helpt deze 'verslaafden' aan hun dosis goedkope werkers en kijkt niet naar de gevolgen voor anderen. Als je ziet hoe deze legale arbeiders gehuisvest worden, in verloederde huisjes met 12 matrassen en slaapplekken in de trapkast, dat probleem moet bestreden worden en niet verergerd."

De vier grootste gemeenten dringen aan op handhaving van de werkvergunningen. Dan kunnen zij de woonomstandigheden van buitenlandse arbeiders controleren. Om een werkvergunning te krijgen moet de werkgever ook het huisvestingsadres op geven. Bij controle kunnen ze de mistanden aanpakken (link naar werkbezoek den Haag), maar Donner negeert de gemeenten.

Diverse vakbonden stellen vast dat er met werkgevers nauwelijks of geen afspraken te maken zijn om uitbuiting van Oost-Europese arbeiders te voorkomen. De voorstellen die ze doen om gelijk loon voor gelijk en veilige arbeidsomstandigheden te garanderen, worden door Donner afgewezen. Ulenbelt: "Als de grenzen nu volledig open gaan en werkgevers vakkrachten uit Oost-Europa kunnen halen, zullen ze minder investeren in de opleiding van jongeren en zich niet inspannen om mensen met een uitkering aan werk te helpen."

"Donner ontpopt zich als uitvoerder van het neoliberale Europa. Hij heeft alleen oog voor de korte termijn belangen van werkgevers en bekommert zich ook niet om de buitenlandse arbeiders. Hij werkt mee aan leegzuigen van menselijk kapitaal uit onder andere Polen, terwijl daar geen vakkrachten en specialisten meer zijn om het land op te bouwen. Nu zet de Poolse regering de grenzen voor Bulgarije en Roemenie open. Straks moeten ze in die landen de grenzen openzetten voor hun oosterburen. In het neoliberale Europa werken zo meteen de Polen in Nederland en Engeland. De Bulgaren en Roemenen werken in Polen en de Oekraïners en Moldaven werken straks in Roemenië en Tsjechië. Dat is niet het Europa van de SP. Net als iedere markt moet ook de internationale arbeidsmarkt gereguleerd worden."