Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 7 april

Fryslân, 07-04-2007 * Politieberichten van vrijdag 6 april 07.00 uur t/m zaterdag 7 april 13.00 uur

Lemmer: verdachte van vergiftigen vijf katten aangehouden
De politie heeft vrijdag een 70-jarige inwoner van Lemmer aangehouden. De man wordt er van verdacht vijf katten te hebben vergiftigd. Drie weken geleden kreeg de politie een melding dat er drie dode katten gevonden waren op een erf op de Kadijk te Lemmer. Twee katten zijn veiliggesteld en dezelfde dag nog overgebracht naar het Centraal Instituut voor Dierziekte Controle (CIDC) te Lelystad voor onderzoek. Aangifte is gedaan door een 36-jarige inwoonster van Lemmer. Er bleken in de buurt nog twee katten te zijn vergiftigd.

Begin april werd uit het onderzoek van het CIDC duidelijk dat de katten opzettelijk waren vergiftigd met makreel, vermengd met aldicarb, een verboden landbouwgif. Vervolgens is op vrijdag 6 april in samenwerking tussen de politie Fryslân, Landelijke Inspectie Dierenbescherming en de AID een onderzoek ingesteld op het erf en in de loods van de vermoedelijke verdachte. Er werd zowel aldicarb aangetroffen, alswel de kop en de graat van een makreel. De vis, die was vergiftigd met aldicarb, en de aldicarb zijn in beslaggenomen.

De verdachte is aangehouden en tijdens het verhoor bekende hij de katten te hebben vergiftigd. De man verklaarde spijt te hebben van zijn daden. Hij was echter boos geworden omdat enkele weken eerder een aantal sierkuikens van hem was doodgebeten door een kat. De man heeft toen enkele keren stukjes vlees/makreel besmeurd met aldicarb op het erf gedeponeerd, dit met de bedoeling om katten te vergiftigen. Proces-verbaal is opgemaakt voor het bezit van een verboden bestrijdingsmiddel en voor het doden van een dier. Misschien zijn er in de buurt van de Kadijk nog meer katten vergiftigd. Graag komt de politie in contact met eventuele eigenaren van vergiftigde katten via het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 - 8844.

Fryslân: aankondiging snelheidscontroles
De politie controleert ook volgende week weer op diverse wegvakken in de provincie Fryslân op snelheid. Dinsdagochtend 10 april staat de radar opgesteld op de N351, afslag Oldeberkoop - afslag Oldeholtpade. Een dag later staat de radarwagen 's middags opgesteld op de N354, Sneekerhoek - rondweg Sneek. Donderdagmiddag 12 april wordt gecontroleerd op de N358, rotonde Surhuisterveen - afslag Folgersterlaan en vrijdagochtend 13 april op de N381, afslag Donkerbroek - afslag Oosterwolde Noord. Ook elders in de provincie wordt uiteraard in week 15 door Team Verkeershandhaving op snelheid gecontroleerd, evenals op alcohol, helm, rood licht en gordel.

Heerenveen: rijbewijs ingevorderd na diverse verkeersovertredingen De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige automobilist uit Rinsumageest. De man reed over de A7 ter hoogte van Heerenveen. Hij viel op omdat hij voortdurend overtredingen pleegde. Zo haalde hij rechts in, bleef onnodig links rijden en was aan het kleven bij hoge snelheden. Ook reed hij enige tijd circa 185 km per uur.

Woudsend: inbraak in bedrijf, twee pogingen
De politie onderzoekt een geslaagde en twee pogingen tot inbraak in Woudsend. In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in een winkel aan de Midstrjitte. Nog onbekend is hoe men is binnengekomen. Uit de winkel werd een kluis gestolen. Aangifte is gedaan door een 65-jarige inwoonster van Woudsend. Tevens is in dezelfde straat geprobeerd in te breken bij een andere winkel en bij het dorpshuis. Bij alle drie de inbraken zal de technische recherche een onderzoek instellen.

Leeuwarden: getuigen gevraagd na overval winkel
De politie onderzoekt een overval op een winkel aan de Oostergrachtswal. Vrijdag 6 april omstreeks 16.55 komt een man de winkel binnen, waar hij een fles wijn wil kopen. Als de kassa open gaat, doet de verdachte een greep in de kassa. Hierop slaat de aangever, een 53-jarige inwoner van Leeuwarden, de verdachte met een fles op zijn hoofd. Dit baat niet, nogmaals probeert de man een greep in de kassa te doen. Hierop gooit de eigenaar nog een fles, waarna de overvaller verdwijnt. Hij wordt vervolgens achtervolgd door de aangever, maar de overvaller verdwijnt per fiets in de richting van de Bote van Bolswertstraat. De politie heeft met diverse eenheden, waaronder twee hondengeleiders, de omgeving uitgekamd. Er werd helaas niemand aangetroffen. Ook is door de politie een buurtonderzoek verricht. Graag komt de politie nog in contact met eventuele getuigen die rond het tijdstip van de overval - vrijdag 6 april, circa 17.00 uur - de verdachte hebben gezien. Het gaat om een man met een donkere huidskleur, circa 20 jaar, ongeveer 1 meter 90, kort haar en een normaal/slank figuur. Getuigen kunnen via het algemene nummer van politie Fryslân - 0900 -8844 - contact opnemen met de politie.

Heerenveen: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdag omstreeks 21.00 uur geassisteerd bij een aanrijding met letsel op de Vogelwijk. Twee meiden waren op de bromfiets onderuit gegaan. De bromfiets werd bestuurd door een 16-jarige inwoonster van Bontebok, achterop zat een 13-jarige inwoonster van Oudeschoot. De brommer kwam door nog onbekende oorzaak in aanraking met een lantaarnpaal, waarna de stoeprand werd geraakt en de twee meiden op de grond vielen. De twee raakten gewond en zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De 16-jarige had een sleutelbeenfractuur, de 13 -jarige vermoedelijk een beenfractuur.

Wolvega: twee verdachten aangehouden na openlijke geweldpleging De politie heeft twee verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging tegen personen. De twee, een 18-jarige inwoner van Vlaardingen en een 17-jarige inwoner van Tarbes (Frankrijk), gaven een 17-jarige inwoner van Wolvega op de Pastoriestraat, zonder aanleiding, een kopstoot en een vuistslag op de lip. Een 16-jarige inwoner van Noordwolde wilde de partijen scheiden en kreeg een klap en een trap. De twee verdachten zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau in Drachten.

Fryslân: rijden onder invloed, zes rijbewijzen ingevorderd
Vrijdag om 23.20 uur wilde de politie een 46-jarige automobilist uit Joure controleren in de Kanaalstraat te Leeuwarden. Bij het zien van de politie ging de man er vandoor. Hierop werd de achtervolging ingezet. Uiteindelijk kon de man op de Pieter Stuyvesantweg worden aangehouden. De man bleek te veel te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 785 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd. De man krijgt proces-verbaal voor het rijden onder invloed en voor het negeren van een stopteken. De politie heeft zaterdag om 01.00 uur een 27-jarige automobilist uit Sintjohannesga gecontroleerd op de Gedempte Molenwijk te Heerenveen. De auto viel op, omdat hij op een fietspad reed. De man moest blazen. De beginnend bestuurder blies 795 ug/l, goed voor een rijverbod van 11 uur. Ook het rijbewijs van de man werd ingevorderd. De politie heeft zaterdag omstreeks 01.45 uur een 42-jarige automobilist uit Oudega (Sm) gecontroleerd op de Drachtsterweg te Leeuwarden. De man blies 570 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Ook is zijn rijbewijs ingevorderd. De politie heeft zaterdag omstreeks 02.00 uur een 22-jarige automobiliste uit de gemeente Smallingerland gecontroleerd op het Ruiterskwartier te Leeuwarden. De vrouw reed met horten en stoten en was ook nog eens niet handsfree aan het bellen. Op het bureau gekomen bleek dat de vrouw een valse naam had opgegeven. Ze blies 290 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur. Ook bleek de vrouw niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Uiteindelijk kon ze het bureau verlaten met een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en drie bekeuringen: voor het opgeven van de valse naam, het niet handsfree bellen en het niet hebben van een rijbewijs. De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 33-jarige automobiliste uit Leeuwarden. De vrouw werd gecontroleerd op de Stationsweg te Leeuwarden. De vrouw viel op omdat ze met haar auto de verkeerde rijbaan nam. Op het bureau blies ze 615 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en de invordering van het rijbewijs. De politie heeft zaterdag omstreeks 05.00 uur in Drachten het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige automobilist uit Boelenslaan. De man werd gecontroleerd op de Noorderhof. Hier blies de beginnend bestuurder 365 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur en de invordering van het rijbewijs.

Leeuwarden: politie onderzoekt straatroof
De politie onderzoekt een straatroof in de Emanuel Murandstraat. Hier werd zaterdag omstreeks 03.15 uur een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangesproken door een man. Deze begon een praatje en wilde vervolgens de portefeuille van de Leeuwarder pakken. Hierdoor ontstond een vechtpartij waarbij het slachtoffer werd getrapt en geslagen. Als gevolg hiervan is het slachtoffer naar het ziekenhuis gebracht. Uiteindelijk werd de gsm van het slachtoffer gestolen. De politie heeft met diverse eenheden een zoekslag gemaakt in de wijk Huizum en het centrum. De verdachte werd niet meer aangetroffen.