Koninklijke Nederlandse Schaakbond


Cogas-tweekamp Timman-Cramling onbeslist

Jan Timman speelde op zaterdag 7 april in de Cogas-tweekamp tegen Pia Cramling, de nummer drie op de wereldranglijst van de vrouwen. Het werden twee remises en daarmee was Timman niet echt blij. 'Ik kan hier in Almelo niet winnen. Vorig jaar speelde ik gelijk tegen Viktor Korchnoi, daarvoor werd het gelijk tegen Daniel Stelwagen en nu weer
1-1', zei hij na afloop. Commentator Gert Ligterink vond dat beide spelers hun best hadden gedaan en dat Pia goed tegenspel had geboden, waardoor de einduitslag gerechtvaardigd was.

In de Damsté-tweekamp nam Frank Kroeze het op tegen de tweelingzusters Marlies en Laura Bensdorp. De organisatie had voor deze formule gekozen om het ratingverschil te compenseren. Kroeze speelde een minisimultaan tegen beide tegenstandsters. In de ochtendpartijen versloeg hij Laura en speelde hij remise tegen Marlies. De middagsessie was nog succesvoller voor Kroeze. In twee spannende partijen trok hij uiteindelijk aan het langste eind.

De RABO damesvierkamp werd een overwinning voor Astrid Riemslag die 2½ uit 3 scoorde. Tweede werd Rieke Poffers met twee punten en derde Anoek Zomer.

Het Mazars Open Toernooi kende dit jaar bijna honderd deelnemers, een grote opkomst waarmee de organisatie erg blij was. Het tornooi werd gewonnen door Roeland Pruijssers die 7½ uit 9 scoorde in een sterk deelnemersveld met enkele grootmeesters en meesters. Zo werd Mihail Saltaev met zijn 2514 slechts vierde met 7 punten en Felix Levin met zijn 2510 slechts elfde met 6 punten. Tweede, eveneens met 7½ punt, werd Rafael Fridman en derde Yochanan Afek. (WA)

Uitvoerige informatie vindt u op www.cogas.nl.

---