Valkenieren, een kookcursus en dineren


BAEXEM (LI), 20070219 -- Valkenieren, een kookcursus en dineren. Dit zijn de ingrediënten van COOK & FLY. Terwijl de één een valkerij workshop doet, volgt de partner een kookcursus en gaan de deelnemers na afloop gezamenlijk dineren en genieten van de creatieve kookresultaten.

Wat is er leuker dan samen er op uit te trekken naar een Limburgs kasteel waar ieder zijn wens in vervulling kan laten gaan.

De deelnemer aan de valkerij workshop ervaart het valkerij ambacht zoals dit al eeuwen van meester op gezel wordt overgedragen.
Men leert de loer draaien, een kunstprooi aan een lijn waarop de valken worden getraind. De valk duikt op grote snelheid naar beneden om de kunstprooi te pakken en net voor zijn snavel trekt de valkenier de loer weg.
Hoe leg ik de valkeniers knoop? Omdat valkeniers op een hand de vogel dragen moeten zij met de andere een knoop kunnen maken om de vogel vast te leggen aan het valkenblok.

Uiteindelijk komt men oog in oog met de roofvogels en gaat er zelf mee vliegen. Ervaar de intense emotie van het valkenier zijn.

Terwijl de roofvogels rond het kasteel vliegen gaan de deelnemers aan de kookcursus een heerlijk 3 gangen menu bereiden, onder deskundige leiding van Inez Geenen - chef kok van Kasteel Baexem, waarvoor men zelf de ingrediënten uit de schitterende kasteeltuin haalt en vervolgens de kooktrucs van de professionals leert.

Na al het werk in de keuken en het valkenieren gaan de deelnemers gezamenlijk aan tafel met een goed glas wijn en genieten van de creatieve kookresultaten.

Birds@Work - Dhr. R. van Dipten