Ingezonden persbericht


Schilderij van Majo "over 11 september" blijft fascineren

De kunstschilder Majo blijft zich verbazen over de ophef rond zijn schilderij "De Grote Manipulatie". Twee jaar voor 11 september 2001 heeft hij het geschilderd. Tijdens een expositie in Maastricht is er op de beruchte dag zelfs aangifte gedaan over een eventuele betrokkenheid van Majo bij de aanslag op de Twin Towers.

Een opvallend detail in het schilderij is namelijk dat er een passagiersvliegtuig een hoog gebouw invliegt. Majo zelf noemt het "puur een toevalligheid en geen visioen. Ik heb veel fantasieën en dit was er een. Het gaat over een grote manipulator die de wereld wil beheersen. Dat ik een link leg met de Verenigde Staten is te begrijpen. Het is tenslotte een wereldmacht". Inmiddels wil Majo dit werk gaan veilen. De opbrengsten komen ten goede van zijn stichting, die onder andere jonge kunstenaars goede kansen wil geven. In april exposeert Majo, samen met Jo Willems, Jan Brandsma en Liesbeth Rutten een aantal werken in kunsthuis De Bakkerij in Bergen aan de Maas.

De expositie staat in het teken van het surrealisme en het Majisme. Op eerste Paasdag 8 april is rond 15.00 uur de opening van deze expositie en de seizoensopening van De Bakkerij. De openingshandeling wordt verricht door Ton Ermers, wethouder van de gemeente Mill en St. Hubert. Muzikale ondersteuning wordt verzorgd door toetsenist Ruud de Grood, bekend van de Frank Boeijen groep.

Jo Willems
De surrealist Jo Willems uit Langenboom schildert in olieverf zijn dromen, fantasieën en gevoelens vaak onbewust. Hij houdt ervan om nieuwe 'werelden' te scheppen die toch herkenbaar zijn. Geen zwaarbeladen scènes en diepgaande boodschappen. Mede door heldere kleuren te gebruiken kan hij spelen met het perspectief. Hij zoekt als het ware de grens van de diepte. Jo en Majo hebben elkaar regelmatig ontmoet. Voor het eerst nu ook hun werk.

Majo
De onuitputtelijke fantasie, ideeën en inspiratie liggen ten grondslag aan de schilderijen van Majo (Maastricht). Met de grootste zorgvuldigheid en geduld brengt hij de olieverf op het doek. Op het laatste moment heeft De Bakkerij kans gezien om deze unieke kunstenaar te contracteren voordat zijn meeste werk naar Italië gaat. Majo zelf komt met een schreeuw: 'het Majisme'. Dit is ontstaan uit wanhoop en woede tegen de achteruitgang van onze vrijheid van gedachte en vrijheid van expressie.

Jan Brandsma
Bij het werk van Jan Brandsma (Well lb) zie je dat somberheid en cynisme strijden om voorsprong, vaak schuilgaand achter uiterlijke vrolijkheid. Elk schilderij geeft de toeschouwer de mogelijkheid tot zelfreflectie, tot het formeren van zijn eigen verhaal.

Liesbeth Rutten
Liesbeth Rutten uit Venraij maakt bronzen beelden die zich kenmerken door hun lange ranke gestalte, opgezet in een minimaal aangeduide figuratieve vorm. Tussen het werk van mannelijke schilders exposeert ze haar vrouwenserie.

Kunsthuis De Bakkerij is geopend op vrijdag tussen 14.00 - 18.00 uur, zaterdag, zondag en feestdagen tussen 11.00 - 18.00 uur. Tevens is er nieuwe collectie sieraden. Meer informatie op de website www.bakkerijbergen.nl. Culinair Happen en Trappen in de Maasheggen en Maasduinen is weer iedere dag mogelijk behalve op maandag.

-----------------
Bijgaand de afbeelding "majodetail.jpg": "Detail schilderij van Majo, olieverf op doek 1998"
Ref: Persbericht uit De Limburger 22 maart 2007
"DeGroteManipulatie.jpg (zie attachment), http://www.majisme.nl, Debby Jover 06 28179301

Meer afbeeldingen van kunstwerken zijn in een hoge resolutie op aanvraag verkrijgbaar:
Claus Burgers, mailto: info@bakkerijbergen.nl, telefoon 0485 340074. Ook voor meer persinformatie.