Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van donderdag 5 april 2007

Infowandeling over heideherstel op De Teut

De voorbije maanden heeft het Agentschap voor Natuur en Bos Limburg heel wat beheerwerken uitgevoerd in het Vlaamse natuurreservaat De Teut. Wie interesse heeft om hierover uitleg te krijgen, wordt zondag 8 april uitgenodigd voor een wandeling met de natuurwachter.

Wie de afgelopen maanden op De Teut ging wandelen, kon er moeilijk naast kijken: in het reservaat en het voormalige militair domein Molenheide - dat nu ook bij De Teut hoort - zijn een hele reeks beheermaatregelen uitgevoerd.

Een groot aantal naaldbomen is gekapt. Zo zijn rond een ven, gelegen tegen de E314, heel wat dennen gekapt. Naaldbomen nemen tot 85 % van het neerslagwater op. Nu de bomen gekapt zijn, kan het hemelwater in de bodem dringen en voorziet het de nabijgelegen vennen van een betere waterkwaliteit. Veel van de typische Kempense planten en dieren hebben dit minder zure water nodig om te kunnen overleven.

Op de droge heide zijn er andere redenen om bomen te kappen. De struikheide houdt niet van schaduw of van voedselrijke gronden. Hoe meer bomen ergens staan, hoe minder heide er groeit. De afgelopen eeuw is ruim 90 % van ons Limburgse heideareaal verdwenen. Wat er nog van over is, trachten we te behouden. De biodiversiteit en de mensen die van dit mooie landschap genieten, varen er wel bij.

Maar er is niet alleen gekapt. Her en der is ook gemaaid om de oude heide te verjongen. Vroeger zorgden schapen hiervoor en de 'keuterboerkes' die op de heide leefden, staken ook een handje toe. Nu zorgen machines veelal voor de instandhouding van de heide. De bovenste bodemlaag wordt weggehaald of geplagd, waardoor de voedselarme zandbodem weer aan de oppervlakte komt. Het klinkt misschien vreemd, maar een aantal van de meest zeldzame en kwetsbare soorten planten en dieren hebben juist dit arme milieu nodig. Meestal worden maar kleine oppervlaktes geplagd: op die manier wordt er meer verscheidenheid en afwisseling gecreëerd. Elk dier en elke plant heeft nu eenmaal eigen, specifieke behoeften.

Na dergelijke grootscheepse werkzaamheden ziet het landschap er soms uit als een slagveld. Het is de bedoeling om de takken nog op te ruimen, de wortelstronken worden uitgefreesd en het verhakselde hout wordt afgevoerd voor de productie van groene stroom. Ook de stuk gereden wandelpaden krijgen een flinke opknapbeurt.

Wie het zelf eens wil komen bekijken, kan dat doen tijdens een begeleide wandeling met uitleg over het gevoerde herstelbeheer. Zorg dat je er bent op zondag 8 april om 9.30 uur op de parkeerplaats van camping Holsteenbron in Zonhoven. Je kunt gratis meewandelen. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Jan Wellekens , natuurwachter, Agentschap voor Natuur en Bos, Koningin Astridlaan 50 bus 5, 3500 Hasselt GSM: 0479 79 93 67
Email: jan.wellekens@lne.vlaanderen.be

Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1175750162586