Chinese vice-premier bezoekt waterprojecten in Nederland

De vice-premier van China, de heer Hui Liangyu, is van 8 tot en met 11 april op werkbezoek in Nederland. Het bezoek, dat grotendeels in het teken staat van water, toont aan dat China veel waarde hecht aan de bilaterale relatie met Nederland op dit terrein. De vice-premier bezoekt de Maeslantkering en de Afsluitdijk. Tevens is hij op 10 april aanwezig op het ministerie van Verkeer en Waterstaat bij de ondertekening van 3 overeenkomsten tussen Nederland en China op het gebied van waterhuishouding en droogte. Hierbij heeft hij een ontmoeting met Camiel Eurlings, minister van Verkeer en Waterstaat en Tineke Huizinga, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat.

De pers is van harte uitgenodigd om bij de verschillende bezoeken van de vice-premier van China aanwezig te zijn.

Op maandag 9 april (2e Paasdag) brengt de vice-premier een bezoek aan de Maeslantkering in Hoek van Holland. Hij wordt vergezeld door een delegatie van 23 personen. De delegatie bestaat o.a uit de Chinese ambassadeur in Nederland, mevr. Xue Hanqin en enkele vice-ministers. Rijkswaterstaat leidt de buitenlandse gasten rond op de Maeslantkering en geeft uitleg over de werking van de kering.

Op dinsdag 10 april ontmoet de vice-premier minister Camiel Eurlings en staatssecretaris Tineke Huizinga op het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Bij deze ontmoeting zal vooral gesproken worden over de samenwerking tussen Nederland en China op het gebied van waterbeheer en waterbouw. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft vanaf de jaren negentig fors in de betrekkingen met China geïnvesteerd. Op het gebied van waterbeheer heeft het ministerie een Memorandum of Understanding (MoU) lopen dat in 2004 voor vijf jaar is verlengd. Deze overeenkomst heeft als doel de samenwerking tussen China en Nederland verder vorm te geven en de positie van het Nederlandse bedrijfsleven op de Chinese markt te versterken. De overeenkomsten die op 10 april getekend worden vinden plaats in het kader van dit MoU.

De 3 overeenkomsten:


1. Een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van droogteproblematiek. Het Nederlandse instituut Alterra gaat China adviseren hoe het een ''early warning systeem'' kan opzetten met gebruik van remote sensing technieken. Zo kunnen tijdig maatregelen genomen worden om de gevolgen van droogte te beperken.


2. Een overeenkomst tussen het Chinese Ministry of Water Resources, Rijkswaterstaat en het Wereld Natuur Fonds over vismigratie. Bij dit project wordt bekeken hoe vismigratie rond waterwerken zoals dammen, verbeterd kan worden.


3. Een overeenkomst tussen het instituut WL Delft Hydraulics en het Chinese Nanjing Hydraulic Research Institute. Beide instituten gaan nauwer samenwerken en vaker gezamenlijk onderzoek uitvoeren.

Op woensdag 11 april brengt de vice-premier van China een kort bezoek aan de Afsluitdijk. De delegatie wordt ontvangen door Fred Delpeut, hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat IJsselmeergebied. Vice-premier Hui Liangyu krijgt een korte toelichting op de Afsluitdijk die dit jaar 75 jaar bestaat.

Noot voor redacties (