Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 21 februari 2007

Midden Steentijdhut in Lelystad

Op een schitterende plek aan het water in Natuurpark Lelystad, hebben medewerkers en vrij-willigers van de Stichting Prehistorische Nederzetting Flevoland (SPNF) het afgelopen weekend een begin gemaakt met het bouwen van een jager-verzamelaarhut uit de Midden Steentijd. (ca. 8800-4900 voor Chr.) Bij de bouw van de hut, die voornamelijk wordt gemaakt van wilgentenen, plaggen, touw en riet, kreeg de SPNF hulp van enkele ervaren prehistorische bouwers. Samen met de twee, op opgravingen gebaseerde, Nieuwe Steentijdboerderijen en enkele bijge-bouwen zal de hut over een paar weken een mooi beeld geven van de, bij velen onbekende, eeuwenoude bewoning van het huidige Flevoland.

De wens om een jager-verzamelaarhut te bouwen leefde al enkele jaren onder de medewerkers en vrijwilligers van de SPNF. Plannen om op en eilandje even buiten de nederzetting 'Swifterkamp' een klein jager-verzamelaarkamp te bouwen, werden helaas vorig jaar februari gedwarsboomd door een, vermoedelijk aangestoken, brand waardoor één van de op prehistorisch wijze geconstrueerde bijgebouwtjes in een nacht volledig afbrandde.

Inmiddels is het afgebrande gebouw weer opgebouwd en zijn er al enige tijd geen sporen aange-troffen van ongewenst nachtelijk bezoek. Daarnaast weten, met name tijdens de weekenden, steeds meer individuele bezoekers de weg naar de nederzetting te vinden en worden er ook meer en meer arrangementen geboekt. Genoeg redenen voor de SPNF om de toekomstplannen weer uit de kast te halen.

De jager-verzamelaarhut waaraan door bijna vijftien enthousiaste bouwers onder aangename weersomstandigheden is gewerkt, zal de komende maand worden voltooid. Als alles goed gaat, wordt de hut tijdens de open dag van 8 april officieel in gebruik genomen. Vanaf half april worden in de hut, die plaats biedt aan circa 20 personen, lessen gegeven en groepen ontvangen. Ook zal de hut te zijner tijd te huur worden aangeboden voor wel heel bijzondere overnachtingen.

////////