Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Documentaire over tatoeëren
MET HENK SCHIFFMACHER DOOR DE WERELD

Van 7 april tot en met 20 mei aanstaande is in het Limburgs Museum in Venlo een tentoonstelling te zien over de geschiedenis en betekenis van tatoeages. Als basis dient de fameuze collectie van Henk Schiffmacher. In het kader van de expositie wordt op zondag 8 april (Eerste Paasdag) om 14 uur de documentaire The World of Tattooing - Presented by Henk Schiffmacher vertoont.

In de wereld van de tatoeages is Henk Schiffmacher zeker geen onbekende. Henk is in 1952 in Harderwijk geboren hoewel je dat niet meer aan zijn accent zou kunnen zeggen. In de documentaire klinkt hij als een rasechte Amsterdammer. Hij woont en werkt daar nu dan ook. Hij werd bekend onder de naam Hanky Panky en zette de mooiste tatoeages waarvan sommige echte kunstwerken zijn. Vele beroemdheden heeft Henk al voorzien van tatoeages (Anouk, Patty Brard, Marilyn Manson, Herman Brood, Van Halen, Ozzy Osbourne etc.) Het is ook Henk die de kunst van de tatoeages uit het slop heeft gehaald.

In deze onderhoudende documentaire neemt hij ons mee op een reis over de wereld: Borneo, Nieuw Zeeland, Hawaï, Samoa en Japan zijn maar een paar van de landen die hij bezoekt. Hij laat de kunst van het oude tatoeëren zien waarbij de inkt door middel van een stokje met een scherp voorwerp (mesje, naaldje) in de huid getikt wordt. Van vele tatoeages krijgen we de betekenissen te zien. In Europa werden de tatoeages vooral aangebracht bij zeelui ter herkenning, na bijvoorbeeld verdrinking. Maar over deze vorm van tatoeages gaat het hier niet. Veelal werden en worden de tatoeages aangebracht om religieuze redenen of bescherming. In vogelvlucht worden er diverse volkeren bezocht die de tatoeages op de originele manier toebrengt. De film heeft een vlot tempo en geeft interessante achtergrondinformatie over het fenomeen. Heel opmerkelijk is dat Henk Schiffmacher bij elk volk een traditionele tatoeage laat zetten, hoe pijnlijk sommige ook zijn. De film wordt vertoond is speciale samenwerking met de producent Lagestee Film BV in Amsterdam.

In april en mei zijn er iedere zondag extra publieksactiviteiten zoals rondleidingen en filmvoorstellingen. De bezoekers betalen alleen de entree voor het museum, er wordt geen extratoeslag geheven.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX VENLO
tel 077 352 21 12
web www.limburgsmuseum.nl open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
maandag 9 april (Tweede Paasdag) 11-17 uur
overige maandagen gesloten

De provincie Limburg financiert het Limburgs Museum

inlichtingen
Sef derkx
telefoon
077 352 21 12