Ingezonden persbericht


Processies Nederlandse Sikh gemeenschap: Optocht voor vrede en ter viering van het ontstaan van de Khalsa.

Persbericht voor onmiddellijke uitgifte:
31march2007

De Nederlandse Sikh gemeenschap houdt op 8 april 2007 een processie voor vrede en V(B)aisakhi in Almere-Haven en op 15 april in Amsterdam.

Wij zijn zeer verheugd u uit te nodigen voor onze optocht, Nagar Kirtan. De Nagar Kirtan (processie) houden wij jaarlijks ter viering van Vaisakhi en voor het eerst zal dit in Almere plaatsvinden. In 1699 op de dag van Vaisakhi werden de eerste Sikhs middels de nieuwe manier van dopen oftewel amrit-ceremonie binnen het Sikh geloof ingewijd. Hierbij initieerde de tiende Sikh Goeroe de Panj Piaré (de vijf uitverkorenen) en bracht het uiterlijk in harmonie met een goed en nobel karakter.

De Sikh Goeroes hadden de priesters en intermediairs afgeschaft en had de gewone man en vrouw tot ambassadeurs van de Sikh manier van leven gemaakt en deden daarmee afstand van ongelijkheid, vooroordelen en discriminatie. Zo werd de Khalsa openbaard, een collectief van geïnitieerde Sikhs, en kregen de Sikhs uiterlijke kenmerken om te laten zien dat zij praktiseren waarin zij geloofden. Het Khalsa-concept vertegenwoordigt onder meer gelijkheid, rechtvaardigheid, vrijheid, liefde en respect voor elkaar. Aangezien de Khalsa daarmee samenvoeging is van barmhartigheid, geloof, vastberadenheid, moedigheid en hoffelijkheid, is de processie tevens een optocht voor vrede in de wereld.

Aldus is Vaisakhi een feest voor iedereen. Het is een periode om Gods liefde en vertrouwen in ons te herinneren.

Deze feestelijke gebeurtenis zal in Almere plaatsvinden op zondag 8 april 2007 van 11.00 uur tot 16.00 uur. Tijdens de optocht zal eten en drinken worden uitgedeeld.

Op 15 april zal er tevens een Nagar Kirtan in Amsterdam plaatsvinden, voor meer informatie zie WWW.SIKHS.NL

De route die in Almere gelopen zal worden is als volgt: (beginpunt) Gurdwara Sikh Sangat Sahib aan Brongouw 57 - Keiwierde - Oldewierde - Zandwierde - Strandweg - Sluiskade - Sluis -Schoolstraat - Stadswerf - Parkwerf - Markenlaan - Brugmark - Noordmark - De Paal -Overgouw - Brongouw 57.

Media contactpersoon processie Almere : Gursev Singh 06 12 300 187 Media contactpersoon processie Amsterdam : Vikrampal Singh 06 22 157 488 Adres:

Gurdwara Sikh Sangat Sahib
Brongouw 57
1352 EG, Almere Haven.

Sikh Society, Netherlands

Mail : SikhsInHolland@gmail.com Website : WWW.SIKHS.NL

Wij zijn allen de kinderen van dezelfde almachtige God, Goeroe Granth Sahib , pag 611.

--
Sikh Society, Netherlands is een onpartijdige, niet op politiek gebaseerde humanitaire ('human development') groep die nauw samenwerkt met de Gurudwara's (Sikh gebedshuizen) en andere organisaties in Nederland betreffende onderwerpen van (en ter bevordering van het) belang voor de Sikh gemeenschap en andere minderheden. Verder richt deze zich op aspecten aangaande ontwikkeling en het welzijn van de gehele mensheid.