Politie Friesland

Politieberichten van Eerste Paasdag

Fryslân, 08-04-2007 o Politieberichten van zaterdag 7 april 13.00 uur t/m zondag 8 april 13.00 uur

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor straatroof
De politie heeft zaterdagmiddag een 27-jarige verdachte uit Delfzijl aangehouden voor de straatroof die zaterdagochtend is gepleegd in de Emanuel Murandstraat (zie voor deze zaak ook de politieberichten van zaterdag 7 april). De politie kwam de man op het spoor na tactisch onderzoek. De verdachte is aangehouden in een woning in Leeuwarden. De politie onderzoekt de betrokkenheid van deze verdachte bij de straatroof in de Emanuel Murandstraat.

Bakkeveen: verkeerstoezicht vlooienmarkt
De politie heeft zaterdag op de vlooienmarkt in Bakkeveen extra verkeerstoezicht gehouden, vooral op het parkeren. Er is 14 maal bekeurd voor het parkeren in de groenstrook en tweemaal voor het parkeren bij het bord waarop stond niet parkeren.

Harlingen: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de Zuidwalweg. Een 34-jarige automobilist uit Woerden reed vanaf Harlingen over deze weg en wilde rechtsaf de Verbindingsweg opslaan. Een 39-jarige automobilist uit Harlingen reed over de Zuidwalweg in de richting van Harlingen. De man uit Woerden zag deze auto over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De Harlinger gaf aan last te hebben van zijn borst en is uit voorzorg overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Ook de Woerdenaar had wat last van zijn borst. Zijn twee dochters van 3 en 5 droegen beiden de gordel, het meisje van 5 had last van haar kin en een bebloede tand. Beide kinderen kregen van de politie een Good bear. Beide voertuigen waren total loss en zijn afgesleept.

Drachten: controle op aanhangwagens
De politie heeft zaterdagochtend gecontroleerd op de Loswal. De nadruk lag op voertuigen met aanhangers. Veel bestuurders hadden de zaakjes redelijk op orde, met name door de publiciteit rond een eerdere controle in maart van dit jaar. Toch is nog een aantal bekeuringen uitgedeeld. Tweemaal functioneerde de hulpkoppeling niet goed, eenmaal was de losbreekreminrichting niet goed bevestigd, eenmaal was sprake van uitstekende lading en driemaal werd een niet goed werkende remverlichting aangetroffen.

Tersoal: aanrijding met dodelijke afloop
Zaterdagmiddag botste een auto, bestuurd door een 40-jarige automobilist uit Wirdum, op de Butlanswei tegen een fietser, een 78-jarige inwoner van Jirnsum, die plotseling linksaf sloeg. De aanrijding vond plaats op de Butlanswei, ter hoogte van de splitsing met de Wiersterwei onder Tersoal. De fietser is naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht met letsel aan hoofd en bekken. Later die avond is het slachtoffer aan zijn verwondingen overleden. Het bureau ongevalanalyse van politie Fryslân onderzoekt de aanrijding.

Gorredijk: diefstal uit bedrijf
De politie onderzoekt een diefstal in een bedrijf aan de Stationsweg. De diefstal is zaterdagavond gepleegd. Uit twee opengebroken kastjes werd wat geld en een duur horloge gestolen. Aangifte is gedaan door een 69-jarige inwoner van Gorredijk.

Surhuizum: riet in brand
De politie onderzoekt de vermoedelijke brandstichting, zaterdag rond 21.30 uur, van een partij riet aan de Uterwei. Het riet heeft een waarde van enkele duizenden euros en wordt gebruikt op daken. De brandweer heeft de brand geblust. Aangifte is gedaan door een 46-jarige inwoner van Twijzel.

Heerenveen: mishandeling en aanhouding voor belediging
De politie onderzoekt een mishandeling bij een horecagelegenheid aan de Vleesmarkt. Omstreeks 01.00 uur wil een 18-jarige inwoner van Heerenveen, met een glas bier, even de horecagelegenheid verlaten om direct daarna weer naar binnen te gaan. Dan wordt hem de toegang geweigerd. Vervolgens krijgt de 18-jarige een klap op zijn mond, waarbij zijn bovenprothese gedeeltelijk afbreekt. Een 36-jarige inwoner van Sintjohannesga, die de ruzie wil sussen, krijgt eveneens klappen. Er ontstaat enig tumult, dat door de snel, met diverse eenheden aanwezige politie, wordt gesust. Uiteindelijk wordt een 22-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. De man was voortdurend olie op het vuur aan het gooien en is aangehouden voor belediging.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
De politie heeft zondagochtend een 25-jarige inwoner van Akkrum aangehouden op het Zaailand. De man had tegen een reclamebord op het Ruiterskwartier geschopt. Ook schopte hij een buitenspiegel van een auto. Hierop is de man aangehouden. Tijdens het ritje naar het bureau, uitte de verdachte beledigende taal. De man krijgt proces-verbaal voor het vernielen van de auto en de beledigingen.

Engelum: verdachte aangehouden voor vernielen prullenbak
De politie heeft zondagochtend een 16-jarige inwoner van Engelum aangehouden voor vandalisme en baldadigheid. De jongen had bij het dorpshuis een prullenmand in brand gestoken. Toen hij werd aangehouden, gaf hij een valse naam op. Op het bureau kreeg hij een proces-verbaal voor vandalisme, het zich niet kunnen legitimeren en het opgeven van een valse naam. Twee vrienden, beiden 15 jaar en wonend in Beetgum en Beetgumermolen, zullen eveneens een
proces-verbaal krijgen, dit voor het in brand steken van de prullenmand.

Leeuwarden: banden in brand
De politie heeft zaterdag rond 23.15 uur geassisteerd bij een uitslaande brand aan de Newtonweg waar een grote stapel banden in brand stond. De politie heeft de weg bij de rotonde afgesloten. Om 00.30 uur werd het sein brand meester gegeven.

Sneek: drie vervelende stappers aangehouden
De politie heeft zondagochtend drie verdachten aangehouden voor belediging en het niet voldoen aan bevel of vordering. Omstreeks 02.20 uur zag de politie dat twee groepen stappers woorden hadden op de Wijde Noorderhorne. Om de zaak te deëscaleren ging twee agenten tussen de groepen staan. Hierbij werd een 30-jarige inwoner van Nijland dringend gevraagd zich te verwijderen. De man voldeed niet aan het verzoek, evenals een andere 30-jarige inwoner van Nijland. Een 22-jarige inwoner van Folsgare pakte ondertussen een agent bij de schouder en uitte beledigende taal, hierop is de man aangehouden. Ook de twee inwoners van Nijland zijn, door de ondertussen ingeroepen extra politie, aangehouden. Toen de ene stapper zich vervelend bleef gedragen, kreeg hij een klap met de wapen stok op zijn bovenbeen. Onder het uiten van dreigementen richting de politie zijn de drie overgebracht naar het bureau en ingesloten.

Heerenveen: te veel gedronken
De politie zag zondagochtend een 25-jarige automobilist uit Heerenveen met hoge snelheid rijden over het Breedpad. Hierop is de man gecontroleerd. Al snel bleek dat hij reed met een ongeldig verklaard rijbewijs in verband met ongeschiktheid. Op het bureau blies de man 520 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Harlingen: inbraak woning
De politie onderzoekt een inbraak, in de vroege zondagochtend, in een woning aan de Grote Kerkstraat. Het voorraam was ingegooid met een stoeptegel, waarna onder andere een navigatiesysteem werd gestolen. Aangifte is gedaan door en 46-jarige inwoonster van Harlingen.

Hommerts: verdachte aangehouden na diefstal auto
De politie onderzoekt de poging tot diefstal van een auto aan de Hettingawei. Zondag omstreeks 03.20 uur ziet een 18-jarige inwoonster van Jutrijp dat een 35-jarige inwoner van Heeg in de auto zit, die eigendom is van een 46-jarige inwoner van Hommerts. De auto was daar eerder die avond geparkeerd oor een 22-jarige inwoner van Hommerts, die echter vergeten had de auto af te sluiten en de sleutels in het contact had laten zitten. Toen de vrouw de inwoner van Heeg in de auto zag zitten, heeft ze hem verzocht te vertrekken. Hieraan heeft de verdachte, lopend, gehoor aan gegeven. Ondertussen waarschuwde de vrouw twee vrienden, de 22-jarige en een 20-jarige inwoner van Hommerts. Volgens de verdachte, die aangehouden is door de politie, zijn zij achter hem aan gegaan en hebben ze hem geslagen en in een sloot geduwd. De verdachte wil dan ook aangifte doen van mishandeling. De politie heeft de zaak verder in onderzoek.