Politie tevreden over verloop demonstratie in Oss

Oss, 08-04-2007

Met de ingezette politiestrategie van een lage tolerantiegrens gekoppeld aan kordaat optreden is de NVU-demonstratie zaterdagmiddag naar tevredenheid van de politie verlopen. In totaal zijn 35 mensen aangehouden.

De politie heeft de 35 verdachten aangehouden voor het verstoren van de orde, aanstootgevende gedragingen en het niet bij zich hebben van identiteitspapieren. Onder de arrestanten bevonden zich zes aanhangers van de NVU. Eén van hen zit nog vast, dit betreft een Duitser die overgedragen is aan de Vreemdelingenpolitie. Twee verdachten waren minderjarig (14 en 15 jaar) en zijn door hun ouders opgehaald. Tegen de rest is proces-verbaal opgemaakt.

Inzet politie gericht op ordelijk verloop demonstratie

De politie zette onder andere ME, agenten te paard, bikers en hondenbegeleiders in. Het doel van de politie-inzet was een ordelijk verloop van de demonstratie, het voorkomen van confrontaties en het aanpakken van strafbare feiten. Vooraf had de politie laten weten dat zij de tolerantiegrens erg laag zou leggen. De NVU was hiervan ook op de hoogte gesteld.

Toezicht op de grond en vanuit de lucht

Rond 13.30 uur verzamelden zich circa tachtig aanhangers van de NVU op de Spoorlaan bij het treinstation in Oss. Zij werden de gehele route door de politie begeleid waardoor de demonstratie redelijk rustig is verlopen. Een politiehelikopter hield vanuit de lucht toezicht.

ME grijpt in bij station

De NVU-stoet eindigde weer bij het station op de Spoorlaan. Daar dreigde het tot een confrontatie te komen met tegenstanders en werd de demonstratie ontbonden. De ME greep in toen leden van de NVU tegen de instructies in het perron op wilden lopen. Daarbij zijn diverse aanhoudingen verricht, waarna de rust in Oss wederkeerde.

Twee aanhoudingen bij hoofdbureau van politie

Alle arrestanten werden overgebracht naar het cellencomplex van het politiebureau aan de Vogelstraat te s-Hertogenbosch. Ongeveer twintig aanhangers van de NVU hadden zich voor het hoofdbureau van de politie verzameld in afwachting van de vrijlating van hun kameraden. Hierbij zijn twee aanhangers door de ME aangehouden voor belediging/opruiing en alcoholgebruik in het openbaar.

Oss bedankt politie

Bewoners en ondernemers uit Oss complimenteerden de politie met haar werkwijze die met name gericht was op het voorkomen van escalatie.