Ingezonden persbericht


COLIJNSPLAAT,8 april 2007

Afsluiting van het Goofies zeilseizoen 2006/2007 met allerlaatste IMS zeilwedstrijd in Nederland

Door het besluit om in Nederland niet langer zeilwedstrijden in de IMS handicap klasse te houden was de Goofies wedstrijd van april 2007 feitelijk de allerlaatste wedstrijd in Nederland waar in de IMS klasse wedstrijd werd gevaren. Voor de winnaar in de IMS klasse Peter de Ridder uit Gorkum was het een dubbel afscheid. Peter, die met zijn boot de Checkmate3 zo'n beetje alles wat er in de IMS klasse te winnen valt al eens heeft gewonnen, nam niet alleen afscheid van de IMS klasse in Nederland maar ook was het de laatste wedstrijd die hij met zijn Checkmate 3 voer. Volgend jaar heeft hij een ander schip. Bij de prijsuitreiking ontving hij daarom een bierpul met een bel voor de symbolische laatste ronde.

Met de wedstrijden van april is het Goofies seizoen 2006/2007 van de winter zeilwedstrijden afgesloten. In het totaal deden dit seizoen zo'n 150 schippers met hun zeilboot en bemanning mee aan één of meer van de Goofies wedstrijden.
De omstandigheden waaronder moest worden gezeild waren sterk wisselend. Zowel te veel als te weinig wind plaagden de deelnemers en de organisatoren (de Nep Goofen) In alle gevallen lukte het toch om de wedstrijd te laten doorgaan. Zelfs al moest daarvoor het tijdstip van de start worden verschoven. De volhouders werden steevast beloond met een mooie zeildag. Al met al werd er afgelopen zaterdag een goed seizoen afgesloten waarbij de Oosterschelde als wedstrijd- zeilwater optimaal tot zijn recht kwam. Veel zeilers genoten tijdens de wedstrijden ook van ontmoetingen met bruinvissen. Met zijn schone water,diepte, afwisselende vaarwaters en de mogelijkheid om in beschut water te kunnen "zeezeilen" is de Oosterschelde in de zomer én in de winter het mooiste wedstrijdwater van Nederland.
De volgende Goofies wedstrijd, het begin van het seizoen 2007-2006, wordt gehouden op zaterdag 6 oktober 2007.

Ook de wedstrijd van afgelopen zaterdag was een succes. De ruim 80 deelnemers voeren met een mooie maar schrale noorden wind van uit Colijnsplaat een parkoers in de Overloop van Zierikzee, de Roompot en de Hammen, vaarwaters in de Oosterschelde. Doordat de boten zowel heen als terug de stroom mee hadden, was het bij uitstek een gunstige baan voor de langzamere boten.
Uit de uitslagen bleek dat doordat naast de "kanonnen" in de verschillende klassen nu ook langzamere boten goede resultaten behaalden.

uitslagen april
Bij de IMS boten won schipper Peter de Ridder uit Gorkum met zijn jacht de Checkmate 3 voor
Kees Kaan uit Rotterdam met zijn boot de ROARK die 2e werd en Stephan Verhoeven uit Overpelt (B) met zijn boot de Verprojects die 3e werd.

Bij de ORC-CLUB boten was de eerste plaats voor Luc Feremans uit Berchem (B) met zijn boot de Playstation 4 voor schipper
Johan Bol uit Goes met zijn boot de A Boen die 2e werd en Nico Spiljard uit Middelburg met zijn jacht de Vanella die 3e werd. De Swisslife 2 van Ralph Berkmans uit Antwerpen (B) heeft nog geen ORC meting zodat zijn 2e plaats, op basis van een voorlopige handicap, niet in de uitslag kon worden opgenomen.

Bij de ongemeten boten won het jacht Dame de Meuse van schipper Schipper uit Goes voor
schipper M Drontman uit Vucht met de Hawk die 2e werd en de familie Zilllmann uit Hauset (D) die met hun jacht de Haggis 3e werden

Eind uitslagen van de Goofies 2006-2007
Voor de eind uitslagen kregen de volgende schipper de Overall prijzen. Dit laatste was deze keer letterlijk te nemen omdat de winnende schippers als prijs ook een (schilders)overall kregen uitgereikt. Schipper Ralph Brekmans uit Antwerpen van de Swisslife 2 kreeg een aangepast versie van de overall prijs. Omdat hij buiten mededinging (en zonder geldige meting) in de ORC klasse meedeed kreeg hij voor zijn 2e plaats een zomerse versie van de overall: Een exemplaar met afgeknipte mouwen en broekspijpen.
Verder werden er "overalls" uitgereikt aan:
Voor de IMS klasse:

1e Peter de Ridder uit Gorkum met de Checkmate 3
2e Kees Kaan uit Rotterdam met de ROARK

3e Kees de Ridder uit Kats met de Aldebaran 5

Voor de ORC-CLUB klasse

1e Johan Bol uit Goes met de Aboen

2e Luck Feremand uit Berchem met de Playstation 4
3e Fam van de Pol-Hendriksen uit Den Bosch met de Jim-Jams

Voor de ongemeten boten

1e Fam Wams uit Wolphaartsdijk met de Crossroads
2e Derk Izaks uit den Haag met de Slowmotion

3e Wim Hendrix uit Berchem (B) met het jacht Stardust

De goofies races zijn ontstaan uit wedstrijden tussen 2 zeiler zie beiden Goof heten: de Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de goofies races geboren.
In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april.
De Goofen zelf doen al jaren niet meer mee en de goofies wedstrijden worden nu georganiseerd door anderen: de "nep goofen" email Goofies@zeelandnet.nl
Bijlage complete eind uitslagen in HTML