NCRV

Passie voor Pasen

De betekenis van Bach's Matthäus Passion

Maandag 9 april (Tweede Paasdag)
20.25 uur, Nederland 2

Elk jaar, in de tijd voor Pasen, stromen kerken en concertzalen vol voor een uitvoering van de Matthäus Passion, volgens velen de mooiste muziek ooit. Door heel Nederland zijn honderden uitvoeringen. Er klinken in ons land meer Passies dan bijvoorbeeld in heel Duitsland. En kamerleden en leden van het kabinet dringen zich vooraan bij de jaarlijkse uitvoering in Naarden. Kortom, de Matthäus Passion spreekt velen, gelovigen en niet-gelovigen, aan. Want om Bach te begrijpen hoef je geen christen te zijn.

Wat doet deze muziek, die zovelen emotioneert, bij mensen? Wat is het universele karakter ervan? En wat wil het verhaal van deze passie vertellen in deze Paastijd? Hebben mensen behoefte aan zingeving en saamhorigheid, weg van de vervlakking en het doorgeslagen individualisme? Is Pasen voor hen meer dan het feest van eieren zoeken en woonboulevards?

De documentaire Passie voor Pasen onderzoekt welke rol de Matthäus Passion van J.S. Bach in de Paastijd speelt anno 2007. Op zoek naar de betekenis en populariteit van dit werk aan de hand van gesprekken met (bekende) Nederlanders, Bach-fanaten, enthousiaste koorleden en muziekliefhebbers. Met gesprekken met onder meer Bachkenner Maarten 't Hart over de koralen uit de Matthäus, tv-presentator Paul Witteman over zijn bewondering voor Bach en Jan Rot over de lange weg die hij maakte van het `instituut' Matthäus Passion naar zijn Nederlandse hertaling. En gesprekken met deelnemers aan de meezing- Matthäus, zowel in de Duits versie als de Nederlandse hertaling.

Samenstelling en regie: Marcel Quartel