Waterschap Roer & Overmaas


langs de Geleenbeek

gratis wandeling met gids langs de Geleenbeek

Landschapspark Susteren, Waterschap Roer en Overmaas en het Samenwerkingsverband Milieuvoorlichting Limburg

Persbericht

Op Paasmaandag gratis wandelen langs de Geleenbeek

Op 9 april (paasmaandag) kunt u, onder leiding van een watergids van het Waterschap Roer en Overmaas een wandeling maken langs de Geleenbeek in Landschapspark Susteren. De gids vertelt u alles over de natuurontwikkeling in het landschapspark en de herinrichting van de Geleenbeek.
De wandeling wordt georganiseerd door Landschapspark Susteren, Waterschap Roer en Overmaas en het Samenwerkingsverband Milieuvoorlichting Limburg (SMVL).

De heringerichte Geleenbeek is vormgegeven als een natuurgebied van ca. 15 hectare, bestaande uit bomen en boomgroepen, stukken bos, grasland en poelen. Hierdoor krijgen vele planten- en diersoorten de kans om zich in dit gebied te vestigen. Daarnaast is er ruimte voor recreatie: er zijn wandelpaden aangelegd en er zijn bankjes geplaatst op mooie zichtpunten. Naast belangrijke natuurwaarden herbergt het gebied ook een hoge archeologische waarde: zo zijn er vuursteenafslagen uit de Steentijd bewaard gebleven en in het gebied is deze locatie zichtbaar gemaakt. Ook zijn de Elsenewal, de oude stadswal van Nieuwstadt en de droge gracht weer zichtbaar gemaakt.

Sinds Operatie Bottleneck is stichting Landschapspark Susteren actief bezig met de realisatie van haar doelstellingen. Binnen 10-15 jaar wil ze ongeveer 175 ha. landbouwgrond omzetten in nieuwe bos- en natuurgebieden. Dit jaar is de teller blijven steken op 75 ha. Naast de realisatie van bos en natuur is er in de projecten aandacht voor cultuurhistorie, recreatie en toerisme.

Zwerfvuil

Tijdens de wandeling kunt u geconfronteerd worden met zwerfvuil. Zwerfvuil en afvaldumpingen komen steeds vaker voor en kunnen een wandeling in de natuur behoorlijk vergallen. De dag erna (op dinsdag 10 april) organiseert het Waterschap Roer en Overmaas samen met de Burgemeester Willemeschool van Nieuwstadt een opruimactie langs de Geleenbeek in het Landschapspark Susteren. Ongeveer 50 kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool helpen het waterschap dan met het opruimen en afvoeren van het zwerfvuil langs de beek. Het waterschap hoopt met de opruimactie en de wandeling de mensen aan het denken te zetten en zal langs de Geleenbeek en het Landschapspark Susteren regelmatig controles uitvoeren. Afvaldumpingen kunnen bij het waterschap worden gemelden (tel. 046-4205700).

wandeling Geleenbeek De wandeling start op 9 april om 10 uur op de Markt van Nieuwstadt, voor de ingang van de kerk.

Aanmelden kan uiterlijk vrijdag 6 april bij Bèr Houben, e-mail: b.houben@hclt.nl.

Aan deze wandeling zijn geen kosten verbonden.