Time : 15:52:21
Date : 05 April 2007
Sender Name: Koninklijke Belgische Schaakbond vzw

Belgische jeugd steeds meer gepassioneerd door het schaakspel

Van 9 tot en met 15 april gaat dit jaar het Belgisch Jeugdkampioenschap Schaak door in de Kinkhoorn te Oostende. Sinds enkele jaren zit het schaken bij de jeugd in België duidelijk in de lift. Ook de bedrijfswereld en de overheid steunen dit initiatief.

Het Belgisch Jeugdkampioenschap Schaak dat volgende week van start gaat, doet dit opnieuw met een recordaantal deelnemers. Met 10% meer inschrijvingen ten opzichte van de editie van vorig jaar wordt de toenemende interesse van de jeugd in het schaken duidelijk. Gedurende een volle week zullen talrijke kinderen strijden voor de titel in diverse leeftijdscategorieën.

"Dit is een zeer gunstige vaststelling omdat een goede en gemotiveerde jeugdwerking een essentiële bouwsteen is voor de toekomstige generatie van topsporters." zegt Peter Van Praet, organizator en nationaal Jeugdleider bij de Koninklijke Belgische Schaakbond. "Dit is niet anders voor het schaken waar naast het talent vooral de doorzetting, studie en een goede fysieke paraatheid noodzakelijk zijn om consistente prestaties neer te zetten."

Dat steeds meer kinderen interesse hebben in het schaken heeft ook te maken met de verhoogde aandacht dat de jeugd krijgt bij de traditionele schaakclubs. De jeugd wordt immers steeds vaker en beter begeleid. Ook de opleiding en de structuren die hiervoor noodzakelijk zijn worden steeds professioneler.

Maar schaken is meer dan sport alleen. Ook zij die het topniveau niet halen hebben er baat bij. Dat schaken als denksport bevorderlijk is voor de schoolprestaties is ondertussen een vaststaand feit. Talrijke studies hebben dit onweerlegbaar vastgelegd. Door te schaken gaat een kind letterlijk al spelend beter leren en studeren.

Peter Van Praet: "Voor een land dat het moet hebben van geschoolde arbeidskrachten is schaken dus een zeer nuttige intellectuele stimulator. Wij zijn dan ook zeer blij ons opnieuw te mogen beroepen op de steun de Vlaamse Gemeenschap. Zo komt er stilaan een herwaardering van dit spel. Ook de bedrijfwereld heeft steeds meer interesse. Voor de organisatie van de editie van 2007 zijn we dan ook onze sponsors zeer dankbaar."

Alle informatie over het verloop van dit toernooi en de daarbij horende agenda kan men terugvinden op http://www.juniorchess.be. Op 13 april gaat om 10 uur een persvoorstelling door in de Kinkoorn rond het verloop van dit toernooi en het jeugdbeleid van de Koninklijke Belgische Schaakbond. De prijsuitreiking gaat door op zondag 15 april, om 16 uur.

Sponsors
Dank zij de ruime steun van vele medewerkers en bedrijven is dit tornooi mogelijk gemaakt. In het bijzonder danken we Vlaamse Gemeenschap, Kinepolis, Coca-Cola, Stad Oostende, Sipwell, OCE, IRS, Cernum, Citibank, Archery Dynamics en De Kinkhoorn voor hun belangrijke financiële bijdragen.

Perscontact
Voor alle inlichtingen en afspraken naar aanleiding van dit tornooi kan de pers zich richten tot Jan Vanhercke, bij voorkeur telefonisch via het nummer 0475/45.58.35, of per e-mail naar jan@vanhercke.be

Verdere inlichtingen
Voor meer informatie kan U de website van de jeugdwerking van de Koninklijke Belgische Schaakbond consulteren op
http://www.schaakbond.be/jeugd.

Koninklijke Belgische Schaakbond vzw
p/a Van Praet Peter, Nationaal Jeugdleider, Klein Begijnhof 8 te 3000 Leuven
telefoon 0477 / 312 401
e-mail : peter.vanpraet@skynet.be
website : www.schaakbond.be/jeugd