Two Eyes on Linnaeus

UPPSALA, 20070408 -- Fotograaf Tony Bos exposeert als enige Nederlander bij het Linnaeusjubileum in Uppsala, Zweden. Linnaeus, de beroemde Zweedse bioloog die ook drie jaar in Nederland heeft gewoond, is 300 jaar geleden geboren in Uppsala. De gemeente Uppsala herdenkt de geboorte van Carl von Linne (alom bekend als Linnaeus) met diverse kunstmanifestaties. Tony Bos exposeert in '20 Eyes on Linne' samen met negen andere kunstenaars van 6 tot 15 april in de Jälla landbouwschool te Uppsala.


De expositie waar Bos deel van uitmaakt is onderdeel van een kunstroute waar 26 kunstenaars en 9 kerken aan deelnemen. De gemeente Uppsala heeft kunstenaars uitgedaagd om het gedachtegoed van Linnaues, over het indelingssysteem van het leven op aarde, in hun werk te verbeelden. En ook de kerk is betrokken in de vorm van de manifestatie 'Linne meets his Maker'.

Pasen is in Zweden traditioneel een belangrijk moment om kunstroutes te bezoeken. Dit jaar zijn de Linnaeusexposities populaire trekpleisters. De eerste drie dagen werd de expositie bezocht door zo'n 200 mensen per dag.

Tony Bos is doctorandus fotografie en was docent aan de Universiteit van Helsinki, Finland. Bos heeft voor deze gelegenheid 4 fotosculpturen gemaakt met de titel Chaos & Beauty waarin hij reflecteert op het werk van Linnaeus (zie bijlage).

Zie ook http://www.konstvarning.se en http://www.bosbeeldwerk.nl.



Ingezonden persbericht