Ingezonden persbericht

Hekken Bajesboten Zaandam succesvol verwijderd

Vanmiddag tussen 13.00 en 13.30 hebben ruim 90 actievoerders onder de naam Migranten Welkom een grote demontage-actie uitgevoerd. Zij waren allen gehuld in witte pakken met de slogan 'No Borders, No Fences'. Uitgerust met betonscharen en steeksleutels hebben zij het buitenste hekwerk dat het terrein van de bajesboten afsluit neergehaald. Als eerste is het prikkeldraad losgeknipt waarna het hek in delen van 10 meter ontmanteld is. In korte tijd is op deze wijze meer dan 150 meter hekwerk verwijderd.

Middels deze actie willen de actievoerders de zoveelste uitbreiding van vreemdelingendetentie tegenhouden en het huidige denken over migratie openbreken. De bajesboten zijn een voortzetting van het repressieve anti-migratie beleid van de afgelopen jaren en een schending van universele mensenrechten.

Zowel politie als bewaking waren volstrekt overrompeld door de vastberadenheid van de grote groep. Door rustig en gestructureerd te werk te gaan, wisten de actievoerders hun protest op veilige en effectieve wijze tot een einde te brengen. Nadat het hele hekwerk gedemonteerd was, lieten zij politie en bewaking verbijsterd achter.

Naast het verwijderen van het hekwerk werden ook verscheidene spandoeken opgehangen met de volgende teksten:

'Ontmantel bajesboten Zaandam, migreren is geen misdaad'
'Global Freedom of Movement and Equal Rights for All'
'Fort Europa eindigt hier'

Met deze actie hoopt Migranten Welkom de gemeente Zaanstad de aanzet te hebben gegeven tot het terugdraaien van hun beslissing over de komst van de bajesboten.

Actiegroep Migranten Welkom

Onze perswoordvoerder is telefonisch bereikbaar op: 06-45143441



Ingezonden persbericht