Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten maandag 9 april 2007

Zaanstreek-Waterland, 09-04-2007 o Met onder andere: auto over de kop, brand Hogendijk en pepperspray

Bromfietsdieven
Broek in Waterland, vrijdag 6 april, 23.16 uur
De politie heeft vrijdagavond drie jongens aangehouden op verdenking van poging tot bromfietsdiefstal. Een buurtbewoonster zag het drietal zich verdacht gedragen op de Broekermeerdijk en waarschuwde de politie. Agenten hielden de verdachten, drie Amsterdammers in de leeftijd van 15 en 16 jaar, nabij de Kruisweg staande. In de nabije omgeving trof de politie een verlaten bromfiets aan waarvan het contactslot was geforceerd, alsmede een tas met gereedschap. Ter plaatse werden de agenten aangesproken door een 16-jarige inwoner uit Broek in Waterland die verklaarde dat iemand zojuist zijn scooter had geprobeerd te stelen door het contactslot eruit te trekken. De drie verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Na een nachtje cel zijn zij de volgende middag met een proces-verbaal op zak heengezonden. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Inbraak en vernielingen school
Edam, zaterdag 7 april 2007, 00.10 uur
De politie onderzoekt een inbraak en een reeks vernielingen aan een basisschool aan de Langemeerstraat. De politie kreeg rond middernacht een melding van het beveiligingsbedrijf dat er in de school zou zijn ingebroken. Ter plaatse bleek dat de zijdeur was geforceerd en een raam vernield. Het is nog niet bekend of er goederen zijn weggenomen. De daders hadden zich reeds uit de voeten gemaakt. Een buurtbewoner had eerder die avond een grote groep jongeren bij de school gesignaleerd en glasgerinkel gehoord. Op zaterdagavond werden er wederom vernielingen gepleegd aan de achterkant van het schoolgebouw. De politie heeft hiervoor een 16-jarige jongen uit Edam aangehouden. De jongeman, die verklaarde niets te maken te hebben met de gepleegde feiten, kon na verhoor huiswaarts keren. De politie onderzoekt de zaak.

Auto over de kop
Noordbeemster, zaterdag 7 april, 03.39 uur
In de nacht van vrijdag op zaterdag is tijdens een ernstig verkeersongeval op de N243 een 22-jarige automobilist uit Wervershoof zwaar gewond geraakt. De man reed vanuit de richting van de Middenweg over de Schermerhornerweg. Kort voor de kruising met de Jisperweg verloor hij om onbekende reden de controle over het stuur waardoor hij tegen de middengeleider botste. De auto sloeg over de kop en kwam enkele meters verderop op zijn wielen tot stilstand. Het slachtoffer is met zwaar rugletsel per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De auto werd total-loss weggetakeld. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Brand Hogendijk
Zaandam, zaterdag 7 april 2007, 22.15 uur
De politie stelt een onderzoek in naar een uitslaande brand in een vrijstaand pand aan de Hogendijk. Het pand, dat uit vier verschillende wooneenheden bestond, was al geruime tijd onbewoonbaar verklaard en stond vermoedelijk leeg. Bewoners van naastgelegen panden zijn door de politie uit hun woningen geëvacueerd; zij werden opgevangen in het politiebureau aan de Nicolaasstraat. De politie zette de ruime omgeving af en leidde het verkeer om. De brandweer heeft snel na ontdekken van de brand opgeschaald naar zeer grote brand. Het pand was niet meer te redden en de brandweer heeft het gecontroleerd laten uitbranden. De nabluswerkzaamheden hebben tot in de vroege ochtenduren geduurd. De omwonenden konden in de loop van de nacht terugkeren naar hun huizen. Voor zover bekend was er op het moment van de brand niemand in het pand aanwezig en zijn er geen gewonden gevallen. Wel werden enkele personen onwel door de hevige rookontwikkeling. Zij zijn ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

Boetes voor alcohol
Wormerveer, zaterdagavond 7 april 2007
De politie heeft tijdens surveillances op de kermis in Wormerveer dertien bekeuringen uitgedeeld wegens het nuttigen van alcohol op de openbare weg. Enige maanden geleden heeft de gemeente de APV (Algemene Plaatselijke Verordering) aangepast en is er een alcoholverbod van toepassing op het Marktplein. Afgezien van een schermutseling waarbij een jongen met een fles op zijn hoofd zou zijn geslagen verliep de eerste kermisavond verder rustig.

Agressief
Zaandam, zondag 8 april 2007, 02.28 uur
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige Zaandammer aangehouden op verdenking van (zware) mishandeling van meerdere personen. De man zou op de Damkade zonder duidelijke aanleiding een 16-jarige jongen uit Zaandam een gebroken neus hebben geslagen. Vrienden van het slachtoffer achtervolgden de verdachte, hetgeen op de Dam ontaardde in een woordenwisseling en vechtpartij. Daarbij zou de man een 16-jarig meisje uit Westzaan en een 18-jarige jongen met vuistslagen hebben verwond. De politie heeft de verdachte aangehouden en in verzekering gesteld.

Mishandeling
Purmerend, zondag 8 april, 03.22 uur
De politie heeft een 20-jarige Purmerender aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn 23-jarige zus. De man, die met zijn zus, zijn vriendin en een vriend op stap was in het centrum verkeerde onder invloed van alcohol. Tijdens het uitgaan zou hij zich herhaaldelijk verbaal zeer agressief hebben uitgelaten tegen zijn 20-jarige vriendin en haar tevens hebben bespuugd. Toen zijn zus de ruzie probeerde te sussen zou hij haar op de Wheredijk tegen de grond hebben geslagen. Het slachtoffer liep daarbij lichte verwondingen in het gezicht op en heeft bij de politie aangifte gedaan van mishandeling. De man, tegen wie vorig jaar ook al aangifte wegens mishandeling werd gedaan door zijn vriendin, is in verzekering gesteld.

Winkelruit ingeslagen
Zaandam, maandag 9 april, 03.25 uur
De politie heeft twee 19-jarige mannen uit Koog aan de Zaan aangehouden op verdenking van vernieling van een winkelruit op de Gedempte Gracht. Een passant zag het tweetal al fietsend tegen winkelruiten trappen en waarschuwde de politie. Op basis van de signalementen van de twee verdachten konden agenten de mannen op de Houtveldweg aanhouden. Er waren geen goederen weggenomen uit de winkel. De verdachten zijn ingesloten op het politiebureau voor verhoor en er is proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Pepperspray
Purmerend, maandag 9 april, 04.07 uur
Bij een horecagelegenheid op de Purmersteenweg heeft de politie twee mannen aangehouden op verdenking van mishandeling. De politie werd gealarmeerd dat er een vechtpartij gaande was voor de deur van de uitgaansgelegenheid. Daarbij zou een van de verdachten, een 19-jarige Purmerender, diverse mensen met pepperspray in het gezicht hebben gespoten. Terwijl agenten de verdachte naar de politieauto begeleidden, werd de man aangevallen door een 22-jarige inwoner uit Purmerend. Ook deze man, die tevens een van de portiers van de horecagelegenheid geslagen zou hebben, werd door de politie ingerekend en meegenomen naar het bureau voor verhoor. Tegen beide verdachten is proces-verbaal wegens mishandeling opgemaakt. Het busje pepperspray is in beslag genomen.