Ingezonden persbericht

Raceverslag SMA ONK-Paasraces TT Circuit Assen (9-4-07)

Arie Vos crasht, Joan Veijer, Bob Withag en Raymond Schouten domineren openingsraces op TT Circuit Assen

Je mag weliswaar dubbelkampioen zijn, maar dat wil niet zeggen dat je in de eerste race van het nieuwe seizoen direct de sterren van de hemel rijdt. Dat heeft Arie Vos (Oss) gemerkt tijdens de openingswegraces van het seizoen, de SMA-Paasraces op het TT Circuit Assen. Voor maar liefst 4500 bezoekers wist Vos in de klasse Superbikes derde te worden en hij kwam met zijn motor ten val in de andere klasse waarin hij verleden jaar kampioen werd, de Supersport 600.

De vele bezoekers, waar het SMA-bestuur onder voorzitterschap van Jaap Timmer erg blij mee was, hebben een uitstekende middag beleefd op het Asser circuit. De races hadden alles in zich wat maar geboden kon worden. Sport, spanning en sensatie. Arie Vos was een van de eersten die zorgde voor sensatie. De gedoodverfde favoriet trok zijn motor bij het uitkomen van de Strubbenbocht onderuit, waardoor ook Gisbert van Ginhoven (Ankeveen) ten val kwam.

Gevolg was een bijzondere uitslag. Voor het rijtje van de eerste drie bij de Supersport had niemand van te voren getekend. Joan Veijer (Staphorst) profiteerde optimaal door te winnen en op de tweede plaats kwam de oude rot Mile Pajic (Ulft), terwijl Rik Lenters (Ane) derde werd, ook tot zijn eigen verrassing.

Vos kreeg toch nog een podiumplek in Assen en dat was in de Dutch Superbikes. De rijder moest echter wel ervaren, dat anderen ditmaal sneller waren. "Ik heb het gehele weekend problemen met de grip van de banden gehad. Daardoor ben ik ook gevallen. Ik heb voor de Superbikes uiteindelijk gekozen voor een profielband, terwijl alle anderen met een slick reden."

Vos moest Bob Withag (Borne) en de Duitser Bauer voor zich dulden. Voor Withag was de winst een bevestiging dat hij direct goed op weg is. "Ik heb een aantal ronden erg snel gereden en dat goed kunnen volhouden. Toen heb ik de rest op afstand gezet. Het is een prachtig begin van het seizoen."

Raymond Schouten, oud-Grand Prixcoureur, is tweede paasdag winnaar geworden van de klasse Superstock 600 bij de ONK-wegraces van de SMA. Schouten (Waardhuizen) maakte in deze klasse zijn debuut en kon direct de grootste beker mee naar huis nemen. "Op zich wel verrassend, vooral omdat ik dit weekend voor het eerste op deze machine reed", aldus Schouten die normaal dit seizoen in het Europees kampioenschap Superstock 1000 rijdt. "Het is een groot verschil met het rijden van de 1000 cc. Ik moest echt wennen."

Schouten heeft mede door deze overwinning besloten ook de andere wedstrijden in het ONK Superstock 600 te gaan rijden. Op ruim twee seconden kwam van oorsprong uit Bulgarije afkomstige Sveti Alexandrov (Tilburg) over de streep. Hij wordt begeleid door oud-GP rijder Cees Doorakker.

Op ruime afstand werd de Belg Sebastian Legrelle derde.

Ook de 250 cc kreeg een verrassende winnaar. Kampioen Hans Smees (Harreveld) moest met problemen de pits in, waarna de strijd volledig open lag. Randy Gevers (Belicum) kon de volle buit qua kampioenspunten mee naar huis nemen. Jan Roelof (St. Michielsgestel) werd tweede en heel verrassend kwam Erwin Postmus (Gieten) op de derde plaats over de streep.

Wat zich in de 125cc training leek af te gaan tekenen als een perfecte dag voor het Abbink Racing Team, met de Duitser Fröhlich als snelste trainer en Jasper Iwema (Hooghalen) als tweede man, pakte toch anders uit. Het was de Oostenrijker Philipp Eitzinger die de winst pakte en Fröhlich het nakijken gaf. Jasper Iwema hield lang stand in de kopgroep, maar kwam in de Geert Timmerbocht ten val. De derde plats ging uiteindelijk naar Eric Hubsch uit Lichtenstein, waardoor er tijdens de huldiging geen enkele Nederlander op het podium stond.

Steenwijker Jan Jan kampen wist de klasse Classics op zijn naam te schrijven en de winst in de 125cc Junior Cup was voor Jerry van de Bunt (Nijkerkerveen).

De SMA houdt op 3 juni de volgende race in het kader van het Open Nederlands kampioenschap. Dat is een wedstrijd waarbij een samenwerkingsverband is met het IDM, het internationale Duitse kampioenschap.

Het weekend van 1 tot en met 3 juni wordt dan ook een bijzonder spectaculair gebeuren op het TT Circuit Assen.

********************