Gemeente Spijkenisse


Stadsbeiaardier Spijkenisse geeft laatste concert

29 maart 2007

Dorpskerk Spijkenisse
Op dinsdag 10 april geeft Henk van Putten, stadsbeiaardier van het 1e uur, zijn laatste concert.

Stadsbeiaardier van het eerste uur, Henk van Putten, houdt het na bijna 20 jaar voor gezien. Henk van Putten gaat met vervroegd pensioen. Op dinsdag 3 april ontvangt hij voor het laatst een groep schoolkinderen, deze keer van basisschool de Piramide, waarbij hij toelichting geeft op de werking van de beiaard. Deze les is onderdeel van binnenschoolse cultuureducatie. Op 10 april geeft hij zijn laatste concert als stadsbeiaardier van Spijkenisse.

Spijkenisse kreeg op 17 september 1988 een carillon met 47 speelklokken van de Stichting Oud en Nieuw Spijkenisse. Het carillon, dat toen 250.000 gulden kostte, is betaald uit giften van de bevolking en van het bedrijfsleven. Het carillon kan automatisch 99 verschillende melodieën spelen, maar kan ook handmatig via het stokkenklavier worden bespeeld.

Toenmalig burgemeester C. de Groen nam namens de gemeente Spijkenisse het carillon over. Niet lang daarna werd Henk van Putten bij de gemeente Spijkenisse aangesteld als stadsbeiaardier. Enige jaren later kwam er een tweede beiaardier in dienst Bas de Vroome. Beide beiaardiers laten hun spel op marktdagen en tijdens zomer-en winterconcerten horen.

Na de restauratie van de kerktoren medio oktober is het beiaardspel van Bas de Vroome te horen.