Gemeente Winterswijk


Gemeenteraad organiseert informatiebijeenkomst over Brede School

29 maart 2007

Winterswijk - De gemeenteraad wil zekerheid of de locatie De Olm/De Vlier/Het Klaverblad voor de nieuwe Brede School voldoende steun heeft van de Winterswijkse bevolking. Op dinsdag 10 april organiseert de raad daarvoor in Zalencentrum Wamelink een bijeenkomst. Wethouder Ben Uffink, directeur Han van de Laar van de Stichting Welzijn Winterswijk en bovenschools directeur Peter Schot van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Winterswijk informeren de aanwezigen elk vanuit hun eigen beroepsveld.

Inmiddels is er voldoende draagvlak onder de direct betrokkenen. De directies van de deelnemende scholen spraken unaniem hun voorkeur uit over deze plek. Zij zijn van mening dat deze locatie het beste aansluit bij de ontwikkeling van de wijk. Ook het college van burgemeester en wethouders stelt voor om de Brede School hier te realiseren. De raad vindt dat de inwoners van Winterswijk en in het bijzonder omwonenden nog eens extra geïnformeerd moeten worden.

Laatste check
De informatiebijeenkomst geldt voor de raad als laatste check voordat ze een definitief besluit neemt op donderdag 26 april. Tijdens de informatiebijeenkomst gaat het expliciet over de locatie, de plek waar nu De Vlier, Het Klaverblad, De Olm en wijksteunpunt de Oosthoek staan. De raad heeft vorig jaar al ja gezegd tegen het concept en de bouw van de school en heeft ook financiële ruimte beschikbaar gesteld.

Opnieuw onderzoek naar locatie
Tijdens de raadsvergadering in november 2006 is gevraagd of ook de locatie op de hoek van de Jachthuisweg en de Vredenseweg geschikt is. Een gemeentelijke werkgroep voerde vervolgens een studie uit. De locatie De Olm/De Vlier/Het Klaverblad is tijdens dit onderzoek opnieuw beoordeeld als meest geschikte locatie voor de Brede School. Reden hiervoor is onder meer de centrale ligging in de wijk. Daarnaast geeft de realisatie van de school een sociale en stedenbouwkundige impuls aan de buurt en de omgeving. Realisatie van de school op de locatie Jachthuisweg betekent dat de school aan de rand van de nieuwe wijk De Rikker komt te liggen en in de beleving minder hoort bij de wijk aan de zuidzijde van de Vredenseweg.

Financiële ruimte
De schoolbesturen van de Prins Willem Alexanderschool, De Vlier, De Kolibrie en De Olm hebben samen met de gemeente en de Stichting Welzijn Winterswijk ideeën uitgewerkt voor de realisatie van een Brede School in Winterswijk Oost. In juli 2006 heeft de gemeenteraad aangeven dat zij het initiatief voor het realiseren van een Brede School steunen en in november 2006 is hiervoor financiële ruimte beschikbaar gesteld.

Modern vergaderstelsel
Bij rondetafelgesprekken gaat het niet om het vormen van een oordeel of besluit, maar om het verzamelen van informatie uit alle mogelijke hoeken. Rondetafelgesprekken zijn openbaar. Het organiseren van rondetafelgesprekken is een manier om het vergaderstelsel te moderniseren. Elke raadsfractie is die avond met een afvaardiging aanwezig.