Technische Universiteit Delft

Spinventiel
door M&C

Promotie van dhr. W. Wetzels: "Interaction effects in spin-valve structures"

10 april 2007 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer drs. W. Wetzels | doctorandus in de natuurkunde, Nederland promotors | Prof.dr.ir. G.E.W. Bauer (TNW) en prof.dr. M. Grifoni (U-Regensburg, Duitsland)

Interaction effects in spin-valve structures
De meeste toepassingen in de elektronica zijn gebaseerd op manipulatie van de lading van het elektron. Tegenwoordig is er ook veel onderzoek naar de mogelijkheid om gebruik te maken van de elektronspin, onder andere in de magnetoelektronica. Dit vakgebied bestudeert hybride systemen bestaande uit ferromagnetische metalen, paramagnetische metalen en isolatoren.

In dit proefschrift geven we een theoretische beschrijving van een aantal fysische structuren waarvan de werking gebaseerd is op het principe van een spinventiel. Een spinventiel bestaat uit twee ferromagnetische elementen met daartussen een niet-magnetisch materiaal. De elektrische weerstand van een spinventiel is te variëren door de hoek tussen de magnetisatierichtingen van de twee ferromagneten te veranderen.

We zijn met name geïnteresseerd in de invloed van interactie tussen elektronen op elektronentransport in spinventiel structuren. Omdat de structuren die experimenteel bestudeerd worden steeds kleiner worden spelen interactie-effecten namelijk een steeds belangrijkere rol.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 04 april 2007