Technische Universiteit Delft

Producten voelen
door M&C

Promotie van mevr. M.H. Sonneveld: "Aesthetics of tactual experience"

10 april 2007 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw ir. M.H. Sonneveld | ingenieur industrieel ontwerpen, Nederland
promotors | Prof.dr. P. Vink (IO) en prof.dr. C.J. Overbeeke (TU Eindhoven)
toeg.prom | Dr.ir. H.N.J. Schifferstein (UHD-IO)

Aesthetics of tactual experience
Vanaf onze geboorte worden we omringd, aangeraakt, ondersteund, beschermd, belaagd en toegerust met objecten die door mensen zijn gemaakt. Aanraken is aangeraakt worden, zowel fysiek als affectief. Toch is de tactiele ervaring van mens-product interacties een veronachtzaamd onderwerp in ontwerpopleidingen en onderzoek. De promovendus wil bijdragen aan een onderzoeksgebied dat deze leemte in mens-product interactie op wil vullen: Tactiele Esthetiek in product ontwerpen. Het streven van de promovendus is productontwerpers bewust te maken van de tactiele ervaring en vat op dit onderwerp te krijgen door er een begrippenkader voor te ontwikkelen. Daarnaast beschrijft de promovendus hoe studenten in productontwerpen hun sensitiviteit voor de esthetiek van de tactiele ervaring kunnen ontwikkelen en de aandacht voor de tactiele ervaring kunnen betrekken in hun ontwerpprojecten.

Om een conceptueel begrippenkader te creëren voor de beschrijving van de tactiele ervaring in mens-product interacties is een kwalitatieve studie gedaan. Hierbij werden via een schriftelijke vragenlijst beschrijvingen verzameld van tactiele ervaringen. Het resulterende begrippenkader beschrijft de vijf gebieden van de tactiele ervaring. Deze gebieden en hun verschillende thema's kunnen gevat worden in het overkoepelende begrip van de lichaamstaal van een object: het affectieve gedrag gegrond in het fysieke gedrag van het object tijdens de interactie.

De resultaten van de studies vormen de basis voor de ontwikkeling van de Tactual Experience Guide. Het doel van deze gids is ontwerpers te helpen inzicht te krijgen in de esthetische aspecten van de tactiele ervaring. Dit door hun eigen tactiele ervaringen in kaart te brengen. De veronderstelling is dat bewustwording en sensitiviteit voor de tactiele ervaring bereikt worden door het samenspel van cognitief en zintuiglijk leren: leren door fysiek te ervaren.

De vijf gebieden van de Tactual Experience Guide die de tactiele ervaring met objecten beschrijven:

* Waarom zijn we in aanraking met het object en hoe bewegen we?
* Welke tactiele eigenschappen nemen we waar?
* Welke fysieke sensaties nemen we waar?

* Hoe kunnen we het affectieve gedrag van het object beschrijven?
* Hoe kunnen we onze eigen gevoelens beschrijven?

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 04 april 2007