Ingezonden persbericht


persbericht

Politici en jeugdbranches in debat over Jeugd

Dinsdag 10 april 2007, 16.30 uur start Jeugdpoort. Perscentrum Nieuwspoort.

De voorzitters van de MOgroep, GGZ Nederland en VGN presenteren op dinsdag 10 april in Nieuwspoort hun gezamenlijk jeugdagenda. Daarbij gaat het niet alleen over wat er op de politieke agenda staat van het kabinet Balkenende IV, maar ook over wat er niét op staat.

Vooruitlopend op de Jeugdtop die Minister Rouvoet in juni organiseert, geeft het bestuur van Jeugdpoort een voorzet op de groeiende vraag naar zorg en de positionering van de Centra van Jeugd en Gezin. Ook dieperliggende thema's komen aan de orde, zoals de rechten van het kind versus de rechten van ouders en de verwachting en beeldvorming van de maatschappij inzake zorg voor jeugdigen. André Rouvoet, de minister voor Jeugd en Gezin, reageert in Nieuwspoort op de gezamenlijke agenda voor de Jeugd.

Tot slot is er een debat over de jeugdagenda met de woordvoerders Jeugd van de verschillende politieke partijen: Coruz (CDA), Bouchibti (PvdA), Voordewind (CU), Kant (SP), Verdonk (VVD), Dibi (GL), Koser Kaya (D'66), Van der Vlies (SGP), Agema (PVV) en de aanwezigen in de zaal. Als speciale gast levert de heer Steven van Eijck, voormalig commissaris jeugd- en jongerenbeleid, zijn bijdrage. De presentatie van de bijeenkomst is in handen van Max van Weezel, schrijver (o.a. voor Vrij Nederland), presentator (Radio 1, Met het oog op morgen) en journalist.

Jeugdpoort
Jongeren die aandacht, hulp of zorg nodig hebben moeten snel en effectief geholpen kunnen worden. De strikte scheiding tussen de organisaties die zich met de uitvoering van jeugdbeleid bezighouden mag daarbij geen beletsel vormen. Waar dat wel het geval is moet onvoorwaardelijk gewerkt worden aan een betere afstemming en samenwerking. Deze ambitie is door toonaangevende organisaties binnen de jeugdsector vastgelegd in het oprichtingsdocument van Jeugdpoort. Daarmee is Jeugdpoort hét platform geworden waar bruggen worden geslagen tussen hulp- en zorgaanbieders in de jeugdbranche.

Vanuit Jeugdpoort wordt gewerkt aan een gezamenlijke visie op de toekomst. Samenwerking, invloed op wetgeving en financiering spelen een belangrijke rol. Maar alleen het ontwikkelen van visie is niet genoeg. Ook moeten zaken daadwerkelijk worden uitgevoerd. Zo moeten de verschillen in wet- en regelgeving, knelpunten in de financiering en andere belemmeringen voortvarend worden aangepakt. Tijdig schakelen met de overheid is daarbij een voorwaarde. Reële verwachtingen bij zowel publiek als politiek moeten worden meegenomen in de uitwerking van de gezamenlijke toekomstvisie. De volgende Jeugdpoort vindt twee weken voor Prinsjesdag 2007 plaats.

Programma

Programma Jeugdpoort 10 april 2007

16:30 Ontvangst met koffie en thee

17:00 Opening eerste Jeugdpoort door het bestuur van Jeugdpoort

17:05 Presentatie Jeugdagenda door mevrouw drs. I.R. Smidt (voorzitter MOgroep), mevrouw drs. A.Ch. van Es (voorzitter GGZ Nederland) en de heer drs. H.G. Ouwerkerk (voorzitter VGN).

17:30 Reactie door dhr. Mr. A. Rouvoet, Minister voor Jeugd en Gezin

17.45 Debat met de voorzitters, de heer dr. S.R.A. van Eijck (oud-commissaris Jeugd- en jongerenbeleid), de woordvoerders Jeugd van de politieke partijen en aanwezigen in de zaal.

18:30 Aangeklede borrel

19:45 Einde bijeenkomst

/././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././././

noot voor redactie,