Gemeente Rotterdam

De raadscommissies vergaderen volgende week. Lees hieronder wanneer en waarover.

Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen

Voortgang van het actieprogramma Integrale Aanpak Antillianen 2006-2009

Dinsdag 10 april, 16.30 uur, wijkgebouw Larenkamp, Slinge 303

Begin 2006 lanceerde het college het actieprogramma Integrale Aanpak Antillianen 2006-2009. Doel ervan is de overlast, criminaliteit en sociaal-maatschappelijke achterstanden onder Antillianen terug te dringen én te voorkomen. De commissie wil weten welke ervaringen de Antilliaanse gemeenschap tot nu toe zelf heeft met de maatregelen uit het actieprogramma. De Stadsmarinier Antillianen geeft een toelichting op de vraag hoe de integrale aanpak in de praktijk werkt. Aansluitend is er een gesprek met Stichting Maas, de koepelorganisatie van de Antilliaanse gemeenschap en gesprekspartner van het college over dit onderwerp. De externe oriëntatie sluit af met een informele ontmoeting met vertegenwoordigers van de Antilliaanse gemeenschap in Rotterdam.

De ontmoeting is een vervolg op een eerder gesprek van de commissie voor Bestuur, Veiligheid en Middelen met Antilliaanse vertegenwoordigers eind 2006. Met de externe oriëntatie bereiden de commissieleden zich voor op de bespreking van het actieprogramma met het college op 12 april 2007.

Commissie Maatschappelijke Ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie

Dinsdag 10 april, 9.30 uur

De commissie bespreekt de voortgang van de maatschappelijke opvang (de opvang dak- en thuislozen) en het uitvoeringsprogramma Rotterdamse Aanpak Huiselijk Geweld. Beide onderwerpen zijn belangrijke speerpunten binnen het Sociaal Programma van het college. Binnen het Sociaal Programma werken stad, deelgemeenten, diensten en maatschappelijke ondernemers samen aan het verhogen van de sociale kwaliteit van Rotterdam. Op 17 april besteedt de commissie tijdens een externe oriëntatie aandacht aan het onderwerp huiselijk geweld.

Commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport

Woensdag 11 april, 9.30 uur

De commissie bespreekt het Jaarprogramma 2007 van het Pact op Zuid, waarin een overzicht is gegeven van de projecten die in 2007 zullen worden uitgevoerd of voorbereid voor uitvoering in 2008. Met het Pact op Zuid wil het college de sociale, economische en fysieke pijler integreren in één gebiedsprogramma, waarbij door de verschillende bestuurslagen en gemeentelijke organisaties intensief wordt samengewerkt met belangrijke externe partijen. De komende 10 jaar wordt binnen het Pact op Zuid door corporaties en gemeente gezamenlijk 1 miljard geïnvesteerd. Op 28 maart jl. werd het Jaarprogramma 2007 aan de raad gepresenteerd tijdens een informatiebijeenkomst in Rotterdam-Zuid.

Tijdens de commissievergadering komen ook drie sportgerelateerde onderwerpen aan de orde: het Rotterdam Basketbal, achterstallig onderhoud van sportaccommodaties en de wachtlijsten in het zwemonderwijs.

Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur

Woensdag 11 april, 14.00 uur

De commissie besteedt aandacht aan het plan Rotterdam Jongerenhoofdstad van Europa 2009. De Rotterdamse gemeenteraad nam eerder het initiatief om Rotterdam in 2009 uit te roepen tot Jongerenhoofdstad van Europa. Dit initiatief is opgenomen in het Coalitieakkoord. Op 9 november 2006 nam de raad een motie aan waarin het college opdracht kreeg om met een plan te komen. Het plan stelt de ambities, inhoudelijke kaders, de werkwijze en organisatiestructuur en de financiële kaders vast. De commissie spreekt zich uit over het plan en over de manier waarop zij betrokken wil worden bij de voorbereiding van het Jongerenjaar.

Verder komt het onderwerp Vroegtijdig SchoolVerlaten (VSV) aan de orde. Onder VSV vallen jongeren zonder startkwalificatie die niet op school zitten en ook niet werken. Er is beleid ontwikkeld om Vroegtijdig Schoolverlaten te beperken. De uitvoering hiervan berust o.a. bij het Jongerenloket. Verder adviseert de commissie over de statuten voor de verzelfstandiging van het Openbaar Onderwijs.

Commissie Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Vervoer

Donderdag12 april, 9.30 uur

De commissie ESMV spreekt over het "Rotterdam Energy and Climate Programm" (RECP). Met het RECP dat donderdag 8 maart aan de Gemeenteraad werd aangeboden, wil Rotterdam in het jaar 2025 een reductie van 50 procent van de CO2-emissie hebben bereikt ten opzichte van de emissie in 1990. Met dit plan geeft Rotterdam nadere invulling aan de ambitie om zich te ontwikkelen tot CO2-arme stad en energiehaven bij uitstek. Bij de bespreking komen de notities "Green Valley aan de Maas" van de fractie Groen Links en de VVD-notitie "Een beter milieu begint bij de pomp" aan de orde. Groen Links geeft concrete voorstellen om van Rotterdam een groene, duurzame en klimaatvriendelijke stad te maken. De VVD pleit voor het beschikbaar maken voor de consumenten van biobrandstof bij de pomp. Daarnaast spreekt de commissie ondermeer over de stand van zaken van het project Stadshavens en de afdoening van de motie Sonneveld waarin gevraagd is om een evenementenparkeerregeling voor bewoners.

Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen

Donderdag 12 april, 19.30 uur

De commissie bespreekt de voortgang van het Actieprogramma Integrale Aanpak Antillianen. Bij dit onderwerp komt o.a. het rapport Verslaafd aan een flitsende levensstijl: criminaliteit van Antilliaanse Rotterdammers aan de orde. De ervaringen uit de externe oriëntatie over dit onderwerp van dinsdag 10 april dienen als achtergrondinformatie voor de commissieleden.

De commissie bespreekt verder het jaarverslag 2006 en het jaarplan 2007 van de politie Rotterdam-Rijnmond en het Openbaar Ministerie. Daarnaast komt de halfjaarlijkse rapportage bestuurlijke samenwerkingsverbanden aan bod.

Actualiteitenuur raad

Donderdag 12 april, 14.00 uur, raadzaal

De onderwerpen zijn donderdagochtend na 10.00 uur bekend.

Bron: Griffie, 05-04-2007