Gemeente Smallingerland

Het weer

10 april: praten over 30 km in de Drait
5 april 2007

Dinsdag 10 april: praten over 30 km in de Drait

Bijna geen ongelukken maar toch plannen maken?

Vorige week al aangekondigd maar nu nog de herhaling: de gemeente wil op 10 april met bewoners van de Drait praten over het invoeren van een 30 kilometerregime in de wijk. De Drait is de laatste wijk in Drachten waar nog geen plannen zijn gemaakt om de 30 kilometerlimiet te realiseren. Het is een goede gewoonte van de gemeente om eerst te inventariseren met de bewoners wat de problemen nu eigenlijk zijn.

De gemeente heeft natuurlijk wel eerder signalen uit de wijk gekregen. Vaak gaan de opmerkingen over een te hoge snelheid van automobilisten maar ook parkeerproblemen en de verkeerssituatie rond de Brede School en het winkelcentrum zijn aspecten die regelmatig aan de orde komen. Ondanks opmerkingen over te hoge snelheden van het verkeer zijn er in de afgelopen jaren bijna geen (letsel)ongevallen gebeurd. Maar net als elders in Drachten en de buitendorpen is in woonbuurten en wijken 30 km het uitgangspunt. Daarom gaat de gemeente op het gebied van verkeer wel een visie maken voor deze grote woonwijk.

Er liggen nog geen concrete plannen klaar. Er is een budget beschikbaar van ⬠500.000 om ook fysieke maatregelen te kunnen nemen. Op welke plekken dat moet gebeuren, is eigenlijk nog volledig blanco. Verder is er het reguliere onderhoudsprogramma voor wegen en straten dat verdeeld over een reeks van jaren mogelijkheden geeft om de 30 kilometerlimiet verder gestalte te geven. Maar: we praten niet over concrete plannen op 10 april, wel over de verkeersproblemen en knelpunten die de bewoners van de wijk ervaren. De gemeente legt vaak uit dat gedrag in het verkeer vooral een kwestie van sociaal met elkaar omgaan is. Wie zich dat realiseert, kan zich een hoop ergernis in het dagelijks verkeer in de eigen buurt besparen. Ook dat is onderwerp van gesprek aanstaande dinsdag.

Bewoners en andere betrokkenen zijn van harte welkom dinsdagavond 10 april, 19.30 uur in de Brede School de Drait.