06.04.2007 / 17:11 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Samhoud

Samhoud

http://www.samhoud.nl/index.php?id=1?=1

Persbericht
6 april 2007

Jeugdpremier Jip Samhoud bezoekt Paleis Noordeinde en Jan Marijnissen

Op dinsdag 10 april 2007 is Jeugdpremier Jip Samhoud te gast op Paleis Noordeinde. Daarna heeft hij een ontmoeting met Jan Marijnissen in de Tweede Kamer. Het aanbieden en toelichten van het Jeugdregeerakkoord, onlangs voor het eerst gepresenteerd in Beetsterzwaag aan minister Rouvoet, staat daarbij centraal. De afspraak op paleis Noordeinde staat gepland om 15.00 uur, de ontmoeting met Jan Marijnissen is om 17.00 uur in de Tweede Kamer.

Het jeugdkabinet is blij met de uitnodigingen. Het onderstreept de serieuze belangstelling voor de mening van jongeren. Via kwantitatief onderzoek, een scholentoer, een lespakket, de website www.jeugdkabinet.nl en online communities wordt de mening van jongeren over de toekomst van Nederland gepolst en geactualiseerd. Op basis van die informatie bereidt het jeugdkabinet concrete acties voor om Nederland te verbeteren.

Het Jeugdkabinet trok vier weken geleden de aandacht toen het Jeugdregeerakkoord werd aangeboden aan Andre Rouvoet, minister van Jeugd en Gezin. Vanuit het Friese Beetsterzwaag riep minister Rouvoet de jongeren op zich te buigen over een aantal thema's uit zijn portefeuille. Ook nodigde hij Jip uit een dag mee te gaan op reis door Nederland en nodigde hij het Jeugdkabinet uit voor de Kindertop die is gepland op 6 juni aanstaande.

Achtergrond
De kracht van het Jeugdkabinet is dat het een heldere visie als uitgangspunt heeft en dat jongeren razendsnel in contact komen en blijven. Het uitgangspunt van het Jeugdkabinet is de toekomstvisie van Visie21. Dit burgerinitiatief ontwikkelde vorig jaar een toekomstvisie voor Nederland. De 17-jarige Jip Samhoud, destijds een van de deelnemers aan Visie21, besloot een lesprogramma te ontwikkelen en een jeugdkabinet te starten om zoveel mogelijk jongeren te betrekken in het nadenken over de toekomst - hun toekomst - van Nederland. Met een visie, een jeugdregeerakkoord en concrete acties wil het Jeugdkabinet de verbondenheid, het optimisme en de verantwoordelijkheid voor de omgeving vergroten.

Het jeugdregeerakkoord is gebaseerd op een onderzoek onder 600 jongeren in Nederland, dat werd uitgevoerd door Interview NSS in opdracht van Visie21. Via een toer langs scholen is het onderzoek in de afgelopen twee weken met nog eens 300 scholieren uitgebreid. Via een lespakket voor scholen, een website en online communities blijft de mening van jongeren actueel. Het jeugdkabinet zal de regering dienen van gevraagd (minister Rouvoet heeft al een aantal concrete opdrachten verstrekt) en ongevraagd advies.

Voor meer informatie over het Jeugdkabinet, het lespakket en Visie21, ga naar www.jeugdkabinet.nl of www.visie21.nl of neem contact op met:

Jeroen Schilte, woordvoerder: j.schilte@visie21.nl of tel. 06-13731025 Jip Samhoud, premier en initiatiefnemer lesprogramma: jip@visie21.nl of tel. 06-27045970 Carolien Bijen, Projectleider Visie21: c.bijen@visie21.nl of tel. 06-13727604 Salem Samhoud, Initiatiefnemer Visie21: s.samhoud@visie21.nl of tel. 06-22796545