Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 10 april

Fryslân, 10-04-2007 o Politieberichten van maandag 9 april 11.00 uur t/m dinsdag 10 april 07.00 uur

Drachten: politie onderzoekt diefstal Renault Laguna
De politie onderzoekt de diefstal van een grijze Renault Laguna met kenteken 83-JH-BB. De auto werden tussen zondagavond en maandagmiddag vanaf het Raadhuisplein gestolen. Een 31-jarige inwoner van Kootstertille deed aangifte.

Warten: politie onderzoekt diefstal boot
De politie onderzoekt de diefstal van een boot uit de jachthaven aan de Butenstreek. In de nacht van zondag op maandag werd de lichtblauwe werkschouw met een Mercury buitenboordmotor weggenomen. Een 51-jarige inwoner van Warten deed aangifte.

Sneek: politie houdt jongen aan voor diefstal vanaf bouwterrein De politie heeft maandagochtend op een bouwterrein aan de Graaf Adolfstraat een 14-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van diefstal. Een getuige had gezien dat de jongen het bouwterrein was opgelopen met een grote tas. Omdat de getuige het niet vertrouwde, waarschuwde hij direct via 1-1-2 de politie. De agenten vonden na een zoekslag de Sneker op een bouwsteiger. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor bekende de verdachte dat hij een aantal aluminium hoekprofielen en stroomdraad had weggenomen. Deze goederen werden bij de Sneker thuis aangetroffen en in beslaggenomen. Na een proces-verbaal mocht de jongen het politiebureau verlaten.

Snikzwaag: automobilist gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft maandagmiddag een eenzijdig ongeval op de Leeuwarderweg afgehandeld, waarbij een 83-jarige automobilist uit Harkstede gewond raakte. De man was onwel geworden en met zijn auto in de sloot beland. Het slachtoffer werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Hallum: bromfietsster gewond na aanrijding
De politie heeft maandagmiddag op de Zuidermiedweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 16-jarige bromfietsster uit Hallum gewond raakte. Een 60-jarige automobilist uit Buitenpost wilde de kruising van de Zuidermiedweg met de ventweg van de N357 oversteken en zag daarbij de bromfietsster over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer kwam ten val en werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: inbraak in woonboot
De politie onderzoekt een inbraak in een woonboot aan de Kanaalweg. Tussen zaterdagochtend en maandagavond kwam men binnen na het forceren van een luik. Uit de boot werd een kluis met daarin een
geldbedrag weggenomen. De 52-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in.

Opeinde: rijden onder invloed
De politie heeft maandagavond op de Suderleijen een 55-jarige automobilist uit Rottevalle aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De automobilist had de macht over het stuur verloren en was met zijn auto op de kop in de sloot beland. De man kon op eigen kracht zijn voertuig verlaten. Omdat er een vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, moest hij blazen. De automobilist blies een F en werd daarom overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 535 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Delfstrahuizen: inbraak in hotel
De politie onderzoekt een inbraak in een hotel aan de Marwei. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. In het pand werd een kassa opengebroken en daaruit werd een geldbedrag van enkele tientallen euros weggenomen. Namens het hotel deed een 49-jarige inwoner van Delfstrahuizen aangifte.

Sneek: politie onderzoekt diefstal met geweld
De politie onderzoekt een diefstal met geweld op de Markstraat. Een 21-jarige inwoonster uit Sneek moest maandagavond omstreeks 18.35 uur onder bedreiging van een mes haar geld afstaan aan een onbekende man. Na de diefstal pakte de verdachte een herenfiets en reed weg in de richting van de Nauwe Noorderhorne. Het signalement van de man is als volgt: een licht getinte huidskleur, 30 jaar oud, tussen de 1,80 en
1,90 meter lang en kort geschoren donker haar. De verdachte droeg een donkerblauwe spijkerbroek en witte schoenen.

Makkinga: massale vechtpartij en aanhouding na autocross
De politie heeft Tweede Paasdag meermalen moeten ingrijpen om de rust te herstellen na de autocross aan de Oosterhuisweg. Twee groepen, bij elkaar volgens getuigen zon 30 man, waren met elkaar slaags geraakt. De aanleiding was vermijdelijk de diefstal van een gsm. Een 16-jarige jongeman uit Makkinga deed daarvan aangifte. Door aanwezigen was een 22-jarige man uit Oosterwolde aangewezen als de dader. Hij werd door de politie aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau.
Kort na het vertrek van de politie liep het opnieuw uit de hand en werden ook medewerkers van de organisatie bedreigd. Toen de politie na een kwartier met tien agenten weer ter plaatse kwam, liepen ruim 30 bezoekers door elkaar heen te schreeuwen en te tieren en elkaar overal van te beschuldigen. Een 28-jarige man uit Makkinga zwaaide daarbij met een stroomstootwapen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Het wapen werd in beslag genomen. Ook zou er met een auto op een groep mensen zijn ingereden, zouden anderen bedreigd zijn en was er met een mes en een boksbeugel gezwaaid. Naar deze gevallen wordt nog een onderzoek ingesteld.