Ingezonden persbericht


Lente op de arbeidsmarkt

Monster Employment Index: aantal vacatures naar recordhoogte

Amsterdam, 10 april 2007 - Het aantal online vacatures is iin maart fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index - de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt. Na een daling van twee maanden steeg de Index in maart met 15 punten naar 185, het hoogste punt sinds het begin van de meting twee jaar geleden. Vooral de vraag naar werknemers in de Human Resources en de horeca steeg aanzienlijk.

De Monster Employment Index is de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt en baseert zijn resultaten op circa 300 Nederlandse carrièresites en vacaturepagina's van websites van bedrijven.

Met de stijging in maart pikt de Index de positieve trend op die in 2006 al was ingezet, maar die tijdens de afgelopen twee wintermaanden tijdelijk tot stilstand was gekomen. Nu het voorjaar begonnen is, trekt de vraag naar personeel opnieuw aan, waarmee gesproken kan worden van een nieuwe lente op de arbeidsmarkt. De Index staat 49 punten hoger dan in maart 2006.

Groei Human Resources
De online vraag naar personeel groeide in nagenoeg alle sectoren. Alleen de sector onderzoek en ontwikkeling kende een daling. In de Human Resources sector (HR) was de stijging met 20 punten het hoogst. Ook in de administratieve sector (+19), de horeca (+18) en transport en logistiek (+16) groeide het aantal online vacatures fors.

'De groei van het aantal online vacatures in HR geeft aan dat bedrijven de nadruk leggen op het behouden en aantrekken van werknemers', aldus Marc de Vries, Managing Director van Monsterboard.nl. 'De vraag naar HR-managers geeft over het algemeen een goede indicatie van de verdere ontwikkeling van de arbeidsmarkt.'

Overijssel stijgt hardst
Op Drenthe na groeide de Index in alle provincies. Overijssel (+21), Flevoland en Noord-Brabant (beide +17) zagen de grootste stijging van de Index. In Overijssel was er met name een toegenomen vraag naar personeel in de sector marketing, pr en media. Ook werden er meer vacatures geplaatst voor salesfuncties en voor banen in de publieke sector. De Index voor Drenthe zakte met 33 punten fors, vooral door een afgenomen vraag naar vakmensen.

De Europese Index steeg in maart met 1 punt naar een nieuw record van 130 punten. In Nederland nam het aantal online vacatures het sterkst toe, gevolgd door Groot-Brittannië (+10) en Zweden (+ 6). In Duitsland daalde de Index licht (-1) terwijl het aantal online vacatures in Frankrijk flink afnam (-16). De sectoren die in Europa de grootste toename lieten zien waren de horeca en de bouw.

Het volledige Monster Employment Index-rapport is te lezen op: http://eIndex.monsterworldwide.com.

/// EINDE BERICHT ///

Over de Monster Employment Index
De Monster Employment Index, een initiatief van Monster Worldwide, moederorganisatie van Monsterboard.nl, is een barometer voor de online arbeidsmarkt in vijf Europese landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Zweden (227 miljoen Europeanen). De barometer is een maandelijkse analyse van de aanwezigheid van kwalitatieve arbeidskansen en levert objectieve informatie over de trends in recruitment, gericht op regio's en beroepsgroepen (conform ISCO 88-indeling). Meer dan 1.400 Europese representatieve carrièresites en HR-secties van websites van bedrijven worden geraadpleegd. Een team van 8 fulltime-onderzoekers, gestationeerd in Praag, verzamelt deze data sinds november 2004. De Index wordt onafhankelijk geaudit door ARC Research, een marktonderzoeksbureau uit Cranford, New Jersey (VS). De barometer is zeer succesvol in de VS, waar de Monster Employment Index in april 2004 werd geïntroduceerd, en wordt door onder andere de politiek, werkgevers- en werknemersorganisaties en de media gezien als een officiële indicator van de werkgelegenheid.

Over Monsterboard.nl
Monsterboard.nl (www.monsterboard.nl) is gestart op 13 januari 1998 en gevestigd in Amsterdam. Op Monsterboard.nl staan momenteel circa 60.000 vacatures en ruim 700.000 CV's. Per maand kent de site circa 1.750.000 unieke bezoeken (februari 2007).

Monsterboard.nl is onderdeel van Monster(TM), marktleider op het gebied van online recruitment. Monster is in 1994 opgericht in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Maynard, Massachusetts. Monster heeft 37 locale websites, gevestigd in 35 landen over de gehele wereld. Monster staat bekend om het samenbrengen van gekwalificeerde kandidaten uit alle delen van de arbeidsmarkt met gerenommeerde bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Met behulp van geavanceerde technologie en optimale dienstverlening hebben bedrijven maximale controle over hun recruitmentproces.

Meer informatie over de producten en dienstverlening van Monsterboard.nl is te vinden op http://recruiter.monsterboard.nl.

Over Monster Worldwide
Monster Worldwide, Inc., opgericht in 1967, is het moederbedrijf van Monster(TM). Het hoofdkantoor van Monster Worldwide staat in New York. Internationaal werken er circa 4.600 medewerkers in 35 landen. Monster Worldwide (Nasdaq: MNST) maakt deel uit van de S&P 500 Index en de NASDAQ-100 Index. Meer informatie over Monster Worldwide is te vinden op www.monsterworldwide.com.

Contactinformatie (