Gemeente Assen


Actueel

Ondanks goede resultaten kan reïntegratiebeleid beter

Assen, 10 april 2007

Over het algemeen heeft de gemeente Assen goede resultaten bereikt met het reïntegratiebeleid. Wel zijn er op diverse punten verbeteringen mogelijk. Dit concludeert de rekenkamercommissie in het onderzoek naar de resultaten van reïntegratietrajecten voor langdurig werkzoekenden over de periode 2000-2005. In een eerste reactie op de uitkomsten laat het college van B&W weten zich te herkennen in de verbeterpunten. Een aantal daarvan is inmiddels gerealiseerd.

In de periode 1998 - 2002 is het aantal langdurig werkzoekenden in Assen sterker gedaald dan in andere gemeenten. Deze daling lijkt de laatste jaren echter te verminderen. Ook constateert de rekenkamercommissie dat veel mensen die werk hebben gevonden zich na verloop van tijd weer melden voor een uitkering. Aanvullend onderzoek is nodig om te achterhalen waaraan dat ligt.

Volgens de rekenkamercommissie was het onderzoek naar de effectiviteit van de reïntegratietrajecten lastig. De doelstellingen van het beleid waren onvoldoende concreet geformuleerd om de effectiviteit goed te kunnen meten. De cliënten zijn in meerderheid tevreden over de reïntegratietrajecten. Zij zijn met name positief over hun persoonlijke ontwikkeling en aangeleerde vaardigheden. Volgens de rekenkamercommissie zou de gemeente in de trajecten nog sterker het accent op uitstroom moeten leggen.

Het uitbesteden van de trajecten aan verschillende reïntegratiebedrijven heeft goed gewerkt. Door de diversiteit in aanpak was er in principe voor iedere cliënt een passend aanbod. Minpunt is dat de resultaten van de bedrijven nogal uiteenlopen. Ook hebben cliënten met meerdere reïntegratiebedrijven te maken gehad waardoor vertraging in hun reïntegratie is opgetreden. De sociale dienst heeft inmiddels maatregelen genomen om dit te voorkomen. De commissie is kritisch over het principe no cure no pay. Dit is de kwaliteit van de trajecten niet altijd ten goede gekomen.

Voor de gemeenteraad ziet de rekenkamercommissie twee belangrijke taken. In de eerste plaats zou de raad meer kaderstellend moeten zijn en een discussie moeten voeren over beleid en doelstellingen. In de tweede plaats zou de raad het college moeten vragen om meer samenhang aan te brengen in het beleid op het gebied van economie, onderwijs, sociale zaken en welzijn.

Het college van B&W spreekt zijn waardering uit voor het rapport van de rekenkamercommissie. De uitkomsten zijn feitelijk en herkenbaar voor het college. De meeste aanbevelingen sluiten aan bij maatregelen die al zijn genomen door de gemeente of de Intergemeentelijke Sociale Dienst. Zo is de match tussen cliënten en trajecten verbeterd, is het beleid specifieker geformuleerd en wordt er hard gewerkt aan afstemming tussen de verschillende beleidsterreinen.