KNHS


FEI Meeting
8 april 2007

Op 31 maart en 1 april organiseerde de internationale overkoepelende paardensportbond FEI een Endurance Forum in Parijs. Alle landen die bij de FEI zijn aangesloten, en waar de discipline endurance actief wordt beoefend, konden 3 personen afvaardigen naar dit forum. Voor Nederland waren bondscoach Mechteld Gerding, sport fysioloog Eric van Breda en FEI dierenarts Frans Arts aanwezig.
De endurance kenners spraken tijdens het forum over de enorme ontwikkelingen die sport de afgelopen jaren heeft doorgemaakt maar vooral ook over de toekomst. Hoe moet het verder en wat kan er verbeterd worden. Mechteld Gerding; Het was een nuttige bijeenkomst. Normaal spreek je de buitenlanders eigenlijk alleen op wedstrijden en dan is iedereen toch heel druk. Nu was er geen wedstrijdstress en daardoor veel meer ruimte om rustig met elkaar van gedachte te wisselen. Het was ook goed om te constateren dat iedereen wereldwijd behoorlijk hetzelfde denkt over de themas die er spelen. Belangrijk onderwerp was ook de afstand die er op kampioenschappen gereden wordt. Er gingen stemmen op om die van 160 kilometer terug te brengen naar 120 kilometer. In Parijs bleek dat eigenlijk niemand dat een goed idee vindt. Als je de afstand terug brengt gaat de snelheid enorm omhoog en krijg je veel meer uitvallers, daar wordt niemand beter van, legt Gerding uit.

Harde conclusies zijn er niet getrokken in Parijs. De FEI werkt de besproken items uit en laat verschillende werkgroepen (task forces), de 14 als belangrijkst aangemerkte onderwerpen, verder uitwerken. De eerste bevindingen van deze werkgroepen worden in oktober van dit jaar verwacht. Consequenties van dit overleg en de bevindingen van de werkgroep zijn volgens Gerding zeker niet te verwachten voor 2008. Het zal zelfs wel eerder 2009 of 2010 zijn voordat er concrete veranderingen zichtbaar worden, dergelijk processen duren lang maar het is goed dat er hard aangewerkt wordt.

Onder die belangrijkste punten die verder worden bestudeerd zijn de genoemde onderwerpen; afstanden, terminologie en PR beleid. Daarnaast zijn onder meer de hartslagwaardes, aanbiedtijden voor veterinaire keuringen en de hoeveelheid vetgates in een wedstrijd speerpunten.