Gemeente Brielle


Goede resultaten ISD-VPR

Het jaarverslag 2006 van de ISD Voorne-Putten-Rozenburg laat gunstige resultaten zien.

Niet alleen gunstig voor de deelnemende gemeenten Bernisse, Brielle en Rozenburg maar ook voor de klanten. Voor de gemeenten betekenen de goede resultaten een financiële meevaller omdat minder geld aan uitkeringen uitgegeven hoefde te worden. Belangrijker is het resultaat voor de klanten omdat een grotere groep mensen met begeleiding van de ISD, weer zelf in het eigen onderhoud kan voorzien.

Na de aanloopproblemen als gevolg van de samenvoeging van de sociale diensten Bernisse, Brielle en Rozenburg, is de ISD er in 2006 in geslaagd het aantal mensen dat afhankelijk is van een bijstandsuitkering met 10% terug te brengen tot 400. Dit is gerealiseerd door inzet van verschillende acties: bijvoorbeeld door betere afspraken met het CWI, de inzet van een werkproject "work first", waardoor het arbeidsritme behouden blijft en mensen kansrijker zijn op de arbeidsmarkt. Ook heeft de ISD enkele kleinschalige projecten uitgevoerd met regionale werkgevers, waardoor mensen, na een korte scholing met stage, aan het werk konden, onder meer in de tuinbouw.

Uiteraard heeft voor het behalen van deze resultaten de aantrekkende economie een positieve rol gespeeld.

Eind 2006 zijn nog enkele nieuwe projecten in ontwikkeling genomen, die in 2007 moeten leiden tot een verdere daling van het klantenbestand. Ook mensen die al langer in de bijstand zitten, zullen dan aan het werk kunnen komen.

Als resultaat van de inzet van de sociale recherche is voor EUR 60.000 aan fraude opgespoord. Dit gaat hierbij veelal om verzwegen inkomsten uit werk, of verzwegen samenwoning. Ook is er meer gedaan aan het innen van de schulden aan de ISD.

Een ander project van de ISD in 2006 was de collectieve ziektekostenverzekering, waaraan in 2006 313 personen hebben deelgenomen. Het betreft een collectieve verzekering met een uitgebreid aanvullend pakket, waarvoor, door een korting op de premie en een bijdrage van de ISD een aantrekkelijke premie gerealiseerd kon worden.

In 2006 heeft de ISD de coördinatie van de schuldhulpverlening overgenomen van de gemeenten. De uitvoering daarvan ligt bij Plangroep, voor 130 inwoners van de drie gemeenten is een schuldhulpverleningstraject uitgevoerd.

Dat ook op het gebied van de kwaliteit van de dienstverlening vooruitgang is geboekt blijkt uit de afname van het aantal bezwaarschriften en klachten in 2006.

Het jaarverslag is deze week verzonden aan de gemeenteraden, die er nog op kunnen reageren.