AutoRai

Tim Coronel slaat zijn slag in Samsung BMW 130i Cup

(4/10/2007)
Met zijn zege in de eerste race en een tweede plek in de tweede wedstrijd scoorde Tim Coronel bijna maximaal tijdens het eerste raceweekeinde van de Samsung BMW 130i Cup. Sebastiaan Bleekemolen won de tweede race tijdens de Paasraces op Circuit Park Zandvoort.

Het startveld van de Samsung BMW 130i Cup telde 21 autoâs. De meeste toppers die in het vorige seizoen actief waren, zijn ook dit jaar weer van de partij. De merkencup is dit seizoen bovendien versterkt met coureurs van het kaliber Jan Lammers, Duncan Huisman en Donald Molenaar. De prinsen Pieter-Christiaan en Bernhard van Oranje Nassau zijn ook van de partij.

Bas Schothorst was de snelste in de kwalificatietrainingen, hij mocht op paasmaandag van pole position beginnen aan de Sprintrace. Zijn teamgenoot Tim Coronel vertrok vanaf de tweede startplek, gevolgd door Ricardo van der Ende en regerend kampioen Jan Joris Verheul.

Tim Coronel nam bij de start de leiding. âStarten is niet mijn sterkste kantâ, aldus Tim na afloop. âDeze keer kwam ik echter erg goed weg.â Achter de uiteindelijke winnaar werd er fel gevochten om de overige podiumplaatsen. Ricardo van der Ende lag na de start op de vierde plaats en vocht zich vervolgens naar de tweede positie, voor Verheul en Schothorst.

De race stond in het teken van enkele aanrijdingen. In de zesde ronde raakten Henry van Os en Pieter-Christiaan van Oranje Nassau elkaar. Dit leidde tot een neutralisatie van de race en vervolgens een herstart. Nadat de race opnieuw van start was gegaan, ging het mis met Ricardo van der Ende. Hij streed zij aan zij met Donald Molenaar om de tweede plaats toen hij in de Gerlachbocht van de baan raakte en vervolgens werd geraakt door Jan Lammers. Ook Rory Bertram, André de Vries en Allard Kalff waren hierbij betrokken. Dit incident betekende het einde van de race. Ricardo liep een lichte hersenschudding op en werd voor de zekerheid ter controle naar een ziekenhuis vervoerd. Coronel werd als winnaar uitgeroepen, voor (toch nog) Van der Ende en Schothorst.

Van der Ende stelde het ronderecord van de Samsung BMW 130i Cup op
1:55.104, dat is meer dan twee seconden sneller dan het oude ronderecord. Dit verschil is het positieve gevolg van de technische wijzigingen die dit seizoen zijn doorgevoerd, zoals een lager voertuiggewicht, een verbeterde wegligging en de overstap op 18 inch grote Pirelli racebanden.

De top acht uit de eerste race begon in omgekeerde volgorde aan de tweede wedstrijd. Dat betekende voor Sebastiaan Bleekemolen dat hij van pole position aan de zestien ronden lange Hoofdrace mocht vertrekken. De race liep uit op een prachtig duel tussen zes rijders die samen de kopgroep vormden. Bleekemolen reed een foutloze wedstrijd en won, voor de vanaf de zesde startplek opgeklommen Tim Coronel en derde man Dillon Koster. Voor de winnaar was zijn zege een mooie rentree, nadat hij vanwege een darmperforatie lange tijd was uitgeschakeld. âHet was een hele zware race, waarin ik elke ronde wel twee of drie inhaalpogingen te verduren kreegâ, aldus Sebastiaan. Tim Coronel was tevreden met zijn tweede plek. âIk zag geen kans om Sebastiaan te passeren, hij maakte geen fouten. Ik wilde geen risicoâs nemen, want ik wilde dit weekeinde maximaal scoren qua punten. Dat is gelukt en daar ben ik erg blij mee.â

De strijd om de BMW Drivers Trophy, voor deelnemers met beperkte middelen en/of weinig race-ervaring, eindigde in een zege voor André de Vries (eerste race) en Nick Bleekemolen.