Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Meer tijd implementatie competentiegericht beroepsonderwijs

De mbo-sector krijgt niet één, maar twee jaar extra de tijd om het competentiegericht beroepsonderwijs in te voeren. Dat houdt in dat de beoogde datum voor de start van de verplichte invoering wordt verschoven van 1 augustus 2008 naar 1 augustus 2010. Tijdens de huidige periode kunnen scholen op vrijwillige basis starten met nieuwe opleidingen en hier ervaring mee opdoen. Elke school bepaalt in die periode dus zelf het tempo van implementatie. Deze periode is nu met 2 jaar verlengd. Dat schrijft staatssecretaris van Bijsterveldt aan de Kamer.

Van Bijsterveldt: 'In het hele onderwijsveld wordt gehecht aan een zorgvuldige invoering van competentiegericht beroepsonderwijs. Ik deel die opvatting. Belangrijker dan vasthouden aan een datum, is dat scholen nieuwe opleidingen goed vormgeven, de kwaliteit waarborgen, ook van de examens, en de bedrijfsvoering op orde hebben, met name de toerusting van docenten. Door extra tijd te geven kunnen scholen meer en beter ervaring opdoen met de inrichting van competentiegericht beroepsonderwijs.'

De 141 nieuwe competentiegerichte kwalificatiedossiers van de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven zijn integraal vastgesteld voor het studiejaar 2007-2008. Hierdoor zijn instellingen in staat om vanaf dit voorjaar deelnemers in te schrijven op de nieuwe opleidingen 2007-2008 die op deze dossiers gebaseerd zullen worden. Van Bijsterveldt: 'Ik ben van mening dat de kennis en vaardigheden, zoals aangegeven in de nieuwe kwalificatiedossiers, meer dan voldoende ruimte bieden voor maatwerk in de regio. Volgens mij is een goede balans gevonden tussen 'kader stellen' en 'ruimte geven. Ik zie in de kwalificatiedossiers in meerdere opzichten een verbetering en een breuk met het verleden'.

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) werkt samen met het bedrijfsleven en de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven aan competentiegericht beroepsonderwijs. Dat dient een tweeledig doel: het mbo moet beter aansluiten op de eisen die het bedrijfsleven en de samenleving stelt en het competentiegericht onderwijs moet de deelnemers meer boeien, zodat voortijdig schoolverlaten wordt voorkomen.

Brief staatssecretaris Van Bijsterveldt aan de Tweede Kamer over competentiegericht beroepsonderwijs