Rechtbank 's-Hertogenbosch


Vrijspraak voor fraude gemeenteraadsverkiezingen

`s-Hertogenbosch, 10 april 2007 - De rechtbank 's-Hertogenbosch heeft vandaag een kandidaat gemeenteraadslid uit het dorp Zeeland vrijgesproken van fraude tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006.

Het toenmalige kandidaat gemeenteraadslid bediende op 7 maart de stemmachine in het stemdistrict Compostella in Zeeland (gemeente Landerd). De rechtbank stelt vast dat de uitslag van de verkiezingen niet overeenkomt met het feitelijke stemgedrag van de 1073 kiezers. Er is een onbegrijpelijk hoog aantal stemmen op het zestig jarige gemeenteraadslid uitgebracht. Uit de uitslag van schaduwverkiezingen is gebleken dat in werkelijkheid een veel lager aantal kiezers op de man had gestemd. Uit onderzoek is gebleken dat de stemmachine goed functioneerde.

De stemmachine werd op de dag van de verkiezingen vrijwel uitsluitend door de man bediend. Volgens de officier van justitie heeft hij de stemmachine zo gemanipuleerd dat een groot aantal kiezers niet de kans heeft gekregen te stemmen en dat verdachte in die gevallen een stem op zichzelf uitbracht.

De rechtbank is echter van oordeel dat er teveel twijfel is over de feitelijke uitvoering en of uitvoerbaarheid van deze door de officier van justitie ten laste gelegde handeling. Ook is er volgens de rechtbank tijdens het onderzoek ter terechtzitting geen duidelijk motief voor de verdachte voor de beoogde manipulaties naar voren gekomen.

Twee weken geleden eiste de officier van justitie 240 uur werkstraf en een gevangenisstraf van zes maanden voorwaardelijk.

LJ Nummer

BA2478

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 10 april 2007 Naar boven