Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Opknapbeurt voorplein station Driebergen-Zeist

Het voorplein van station Driebergen-Zeist aantrekkelijker maken voor reizigers. Dat is de inzet van de werkzaamheden die inmiddels zijn gestart. Het voorplein van het station krijgt de komende maanden een flinke opknapbeurt. Er komt een compact busstation met veilige fietsverbindingen, een oversteekplaats, betere informatievoorzieningen en logischer overstapmogelijkheden. Ook komen er nieuwe bushokjes en betere verlichting om de sociale veiligheid te verhogen. Verder gaat een nieuw verkeerslicht het verkeer bij de aansluiting op de Hoofdweg regelen.

Het belangrijke OV-knooppunt Driebergen-Zeist gaat vanaf juni weer de gewenste kwaliteit bieden. De kwaliteitsverbetering van het station is een gezamenlijk project van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, gemeente Zeist, Bestuur Regio Utrecht, busvervoerder Connexxion, ProRail en NS. Het gaat hierbij om een noodzakelijke overbrugging voor de komende vijf tot zeven jaren totdat de complete herinrichting van de stationsomgeving een feit is.

Fietsers
Voor fietsers komt er een veilige oversteekvoorziening op de Hoofdstraat, afgestemd op de verkeerslichten. Langs de Stationsweg komen fietsstroken. De afgelopen maanden is de eerste stap van de kwaliteitsverbetering gezet door modernisering van de openbare fietsenstallingen. Het resultaat daarvan is al zichtbaar. ProRail heeft alle oude donkere, lage fietsenstallingen vervangen door hoogwaardige, sociaal veilige fietsenstallingen. Ze bieden meer ruimte tussen de klemmen zodat ook fietsen met brede sturen of fietstassen daarin passen. Bovendien geven de rekken meer mogelijkheden fietsen vast te zetten met kabel- of beugelsloten. Het aantal stallingplaatsen is flink uitgebreid van ongeveer 800 naar 1.200. Bij de reconstructie van het voorplein wordt een openbare fietspomp geplaatst.

Busreizigers
Vanaf juni stoppen alle bussen (vanuit beide richtingen) op het voorplein. Bij het wegrijden van het busstation wordt direct naar de Hoofdstraat teruggekeerd. De bussen maken dan geen gebruik meer van de Odijkerweg. Invoegen van de bussen op de Hoofdstraat wordt mogelijk door een verkeerslicht te plaatsen. Om de doorstroming van het verkeer te bevorderen, wordt het nieuwe verkeerslicht gekoppeld aan het verkeerslicht Breullaan in Zeist. Er wordt een nieuw verkeerslicht geplaatst zodat er sprake is van optimale benutting. Voor de reizigers worden hoogwaardige bushokjes geplaatst. Deze bushokjes zijn voornamelijk van glas en worden voorzien van verlichting.

Informatievoorziening
Het busstation wordt voorzien van een informatiepaviljoen. Hieronder wordt de reisinformatie voor zowel de bussen als de treinen vermeld. Tevens wordt er toeristische informatie vermeld. De abris worden voorzien van een lijnenkaart, omgevingsplattegrond en vertrektijden. Hierdoor kan op verschillende plaatsen bekeken worden hoe laat de bus vertrekt.

Werkzaamheden
Om de overlast bij de werkzaamheden te beperken, worden de werkzaamheden in fasen uitgevoerd. De eerste fase bestaat uit het realiseren van het busstation zelf. Vanaf dinsdag 10 april is het stationsplein afgesloten. De Stationsweg is dan in één richting (komende vanaf de Hoofdstraat) toegankelijk. De bedrijven aan de stationsweg en aan de Odijkerweg (o.a. Tuincentrum Abbing) zijn op de normale manier bereikbaar. De bushaltes worden verplaatst naar de Stationsweg. Hierdoor vervalt tijdelijk een aantal parkeervakken. Een en ander wordt door bebording aangegeven.

Bewoners en bedrijven worden geïnformeerd over de werkzaamheden en de voortgang daarvan, onder meer via het Gemeentenieuws, de regionale kranten en via websites. Ook komen er een poster en flyers in de bussen van Connexxion.