Gemeente Lingewaard


Voor chronisch zieken en gehandicapten 200 euro extra

De gemeente Lingewaard geeft extra bijstand aan inwoners met een chronische handicap en ouderen. Het gaat om een bedrag van 200 euro per jaar per huishouden. Inwoners die in de administratie staan van de afdeling Zorg, Werk en Inkomen (Wmo en Wwb) krijgen automatisch bericht. Voor een aanvraag kan men terecht bij het Loket Maatschappelijke Ondersteuning.

Chronisch zieken en gehandicapten maken extra kosten. De extra bijstand is vooral bedoeld voor kosten die nergens worden vergoed. Zoals hogere telefoonkosten en extra kosten vanwege risico premies. Maar de portemonnee moet ook vaker getrokken voor klusjes rondom huis, lidmaatschap van een patiƫntenorganisatie. Ja, ook om de mantelzorger af en toe te bedanken met een bloemetje.

Inwoners ouder dan 65 jaar kunnen voor deze tegemoetkoming in aanmerking komen. Mensen die in een zorgcentrum of verpleeghuis wonen vallen buiten deze regeling. De aanvrager met een chronische handicap moet minimaal 18 jaar zijn en geen studiefinanciering ontvangen. Het gezinsinkomen mag niet hoger zijn dan 120% van de bijstandsnorm. Ook het gezinsvermogen mag niet hoger zijn dan de norm van de Wet werk en bijstand.

De regeling is eenvoudig. Geen ingewikkelde administratie. Geen rekeningen tonen. De aanvraag voor een extra ondersteuning van 200 euro per jaar heeft Lingewaard bewust laagdrempelig gemaakt. Toch wordt u aangeraden vooraf goed te laten informeren over de voorwaarden. Info:

Gemeentewinkel, Loket Maatschappelijke Ondersteuning tel. 026-3260111.