Ingezonden persbericht


Meet je Klimaatvoetafdruk, Live Cool! en krijg een compleet zonnesysteem op je dak!

Vanaf 10 april 2007 kan iedereen op de nieuwe site www.klimaatvoetafdruk.nl haar/zijn eigen relatie met het klimaat meten. Het resultaat wordt uitgedrukt in kilo's CO2 en in hectares. Vervolgens kan men meedoen aan het Live Cool!-project van De Kleine Aarde en een zonnesysteem winnen.

Duurzaam niveau: 2000 kg CO2
De gemiddelde Nederlander stoot nu 12.000 kg CO2 per jaar uit. Het mondiale gemiddelde ligt op 5000 kg CO2. Het duurzame niveau voor een stabiel klimaat ligt op 2000 kg CO2.. Dus het gat tussen 12.000 en 2000 kg moet de komende jaren gedicht worden. Daarvoor is inzicht nodig in ons eigen gebruik. De nieuwe site biedt die mogelijkheid tot in details. Elk punt in de berekening staat voor de uitstoot van 100 kg CO2.

Direct en indrirect energiegebruik
Naast het directe energiegebruik wordt ook het indirecte energiegebruik gemeten, bijvoorbeeld via het voedsel dat we gebruiken. Het gaat dus om het totaal van de uitstoot van klimaatgassen die samenhangen met onze eigen leefstijl. Daarom is het een bijzondere meter, want niet alleen de uitstoot van CO2 wordt gemeten, maar ook methaan en lachgas, die beide een vele malen groter effecten op het klimaat hebben dan CO2. Voor methaan is dat 21 keer sterker, voor lachgas wel 310 keer.

Zonnesysteem als prijs
De nieuwe site is onderdeel van de landelijke HIER-campagne (zie www.hier.nu) en is van De Kleine Aarde in Boxtel, het centrum voor een duurzame leefstijl. Je wordt door De Kleine aarde met het project Live Cool! ook uitgedaagd een Klimaatafspraak met hen te maken. Wat ga je zelf doen? Op de klimaatsite kun je kiezen uit vele kleine stappen om je klimaatvoetafdruk te verkleinen. En het mooie is dat de deelnemers diverse klimaatvriendelijke prijzen kunnen winnen. De hoofdprijs is een compleet zonne-systeem voor op je dak, inclusief montage en service. Die hoofdprijs (ter waarde van 3250 euro) werd beschikbaar gesteld door Solar Access (voorheen Stroomwerk), het meest ervaren installatiebedrijf voor zonne-energie in Nederland. De deelnemers krijgen ook regelmatig per email een aantrekkelijk aanbiedingen. Dus deelname is zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt.

Voor meer informatie over De Kleine Aarde: www.dekleineaarde.nl Voor meer informatie over de voetafdruk: www.voetenbank.nl

---- --