Provincie Limburg

Provincie stimuleert buurtaalonderwijs Limburg Grensverleggend

Onderwijsstichting Movare ontvangt namens een viertal schoolbesturen een provinciale bijdrage van 128.334,- voor de start van het project Euregioschool (begin van het schooljaar 2007-2008). Daarnaast heeft Gedeputeerde Staten alvast 198.755,- gereserveerd voor de uitvoering van de tweede fase van het project (tot oktober 2009). Het gaat in het project om de invoering van buurtaal- en cultuuronderwijs vanaf de onderbouw in het basisonderwijs, met een doorlopende leerlijn naar het Voortgezet Onderwijs. In de regio Maastricht gaat het om de Franse taal en cultuur, in de regio Parkstad om de Duitse taal en cultuur. Er zal intensief worden samengewerkt met scholen aan de andere kant van de grens. Het project heeft een looptijd van 2,5 jaar. Tijdens en na de looptijd zal het project, indien het succesvol verloopt, worden verbreed naar andere Limburgse scholen. Er is ook een subsidieverzoek voor dit project bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingediend.

Initiatiefnemers van het project Euregioschool zijn een viertal schoolbesturen, Stichting Voortgezet Onderwijs (LVO), de Onderwijsstichting Sint-Bernardinus(OSB) en de onderwijsstichtingen Mosa Lira en Movare voor scholen voor primair onderwijs (PO). De Euregioschool is geen nieuwe school. Binnen enkele bestaande scholen voor basis- en voortgezet onderwijs zal in twee regio's, Maastricht en Parkstad, worden gewerkt aan de structurele invoering van buurtaal- en cultuuronderwijs vanaf de onderbouw in het basisonderwijs, met een doorlopende leerlijn naar het voortgezet onderwijs.

In het basisonderwijs doen vanaf de start van het project minimaal 5 scholen mee en aan het eind van het project zijn dat er minimaal 7. Vanaf de onderbouw (groep 1,2 of 3) worden activiteiten op het gebied van buurtaal geĂŻntroduceerd. Dit aanbod groeit jaarlijks door naar een hogere groep. Na de Cito-toets (februari) in groep 8 wordt extra aandacht besteed aan buurtaal en cultuuronderwijs (gemiddeld 4 tot 8 uur per week). De deelnemende scholen richten een samenwerking in met een partnerschool over de grens.

In het voortgezet onderwijs doen vanaf de start minimaal 2 scholen mee en aan het eind van het project zijn dat er minimaal 3. Aangezien in het voortgezet onderwijs Frans en Duits al in het vakkenpakket aanwezig is, gaat het hier om een versterking van het buurtaalonderwijs. Tevens zal er een verdieping van de grensoverschrijdende samenwerking worden ingericht met een school aan de andere kant van de grens. Leerlingen gaan op individueel niveau samenwerken met leerlingen in het buurland en een gedeelte van het onderwijs in het buurland volgen dan wel een bedrijfsstage lopen (ongeveer 8 weken totaal).

In dit project komen de Provinciale beleidsdoelstellingen van de Versnellingsagenda, Jong zijn in Limburg en Ondernemend Limburg samen.

10-4-2007 11:49