Openbaar Ministerie

Bedrijven verdacht van illegale handel en afgifte van vervuild slib

Functioneel Parket, 10 april 2007

In december 2006 heeft het Interregionale Milieuteam Noord- en Oost-Nederland, onder leiding van het Functioneel Parket, in totaal negen doorzoekingen verricht. Het betrof een transportbedrijf in Kootwijkerbroek, vier administratiekantoren in Exloërmond en Veenendaal en vier woningen in Exloëermond, Eemdijk en Lunteren. De verdenking luidt illegale handel en afgifte van vervuild slib en daaraan gerelateerde delicten. Van de bedrijven is de administratie in beslag genomen.

Aanleiding van het onderzoek was een transportcontrole van slib die het Interregionaal Milieuteam Noord- en Oost-Nederland uitvoerde in september 2006 en waar onregelmatigheden werden geconstateerd.

Vorige week, 2 april 2007, is de hoofdverdachte voor verhoor enkele dagen vastgehouden. Inmiddels is de hoofdverdachte, in afwachting van de strafzaak, weer op vrije voeten.

De hoofdverdachte wordt verweten te hebben gehandeld in zuiveringsslib dat teveel zware metalen bevatte en dit vervolgens te hebben afgezet in de landbouw en bij een composteerbedrijf uit Exloeërmond. Het composteerbedrijf nam dit zuiveringsslib in, maar ingevolge haar milieuvergunning was dit niet toegestaan. De hoofdverdachte heeft dit bekend.

In totaal zijn 6 verdachten aangehouden en 7 verdachten gehoord over hun aandeel in deze zaak.

Het zuiveringsslib, afkomstig van diverse bedrijven uit Noord en Midden Nederland, werd afgezet in Drenthe en Overijssel.

Nadere informatie over deze zaak kan, in het belang van het onderzoek, niet worden verstrekt.