Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Bruno Carlier winnaar Abma Schreurs voorjaarstoernooi

IM Bruno Carlier heeft op zaterdag 7 april het Abma Schreurs voorjaarstoernooi gewonnen. Het toernooi werd georganiseerd door de Schaakclub Purmerend. Carlier scoorde 6 uit 7, net als de Purmerend-speler Yong Hoon de Rover. Ook de weerstandspunten waren gelijk. Carlier won uiteindelijk op Sonnenborn-Bergerpunten.

Opmerkelijk was het meespelen van de 95-jarige Jaap de Veij in de C-groep. Hij slaagde er zelfs in de groep op zijn naam te schrijven.

Jaap de Veij wordt gefeliciteerd met zijn eerste plaats

Een verslag van het toernooi kunt u lezen op
http://www.scpurmerend.nl/Voorjaar07.htm.

---

Gambiettoernooi Nieuwegein prooi voor Jan Jaap Janse

Het vierentwintigste Gambiet toernooi in Nieuwegein is voor de derde keer op rij gewonnen door Jan Jaap Janse. In een zeer sterk bezette A-groep wist hij met 6 uit 7 de achtervolgers Wesley Vermeulen (5/ uit 7) en Jesper Nederlof (4 uit 7) ruim voor te blijven. Het toernooi was weer zeer geslaagd, met vele deelnemers die als 'vaste klanten' zijn te beschouwen. Het Gambiet toernooi is een gezelligheidsrapidtoernooi (20 min p.p.p.p.), waar geen geldprijzen te verdienen zijn, maar bekers.

Elk jaar blijkt weer dat de speelzaal van Het Gambiet in Cafe Rijnzicht te Nieuwegein veel te klein is, want de 40 plekken zijn zo gevuld met vaste deelnemers die zowel van relatief dichtbij (Nieuwegein, Utrecht, Doorn en Driebergen) komen als van veel verder (Helmond, Amsterdam). Net als vorig jaar werd de capaciteit van het toernooi vergroot door een deel van de groepen op een aangemeerde rondvaartboot van sponsor Rederij Schuttevaer te laten spelen. Een hele speciale ervaring voor de deelnemers! De deelnemers worden flexibel ingedeeld op geschatte speelsterkte, en deze opzet laat ook deelname door jeugd (bijvoorbeeld van de lokale SchaakmeesterP schaakschool) en van huisschakers toe, en deze maken daar graag gebruik van.

De hoofdgroep was dit jaar sterker bezet dan ooit tevoren, zo sterk dat er voor het eerst geen plaats was voor een deelnemer van de organiserende vereniging! Jan Jaap Janse had al drie overwinningen op zak (2000, 2005 en 2006), maar er werd ook veel verwacht van het grote contingent Helmonders (inclusief Bart Dekker, de winnaar van 2004). Janse was echter het snelste uit de startblokken, en was na zijn overwinning op Erik van Eijndhoven een vol punt los van de concurrentie. De toernooioverwinning kwam niet meer in gevaar, ondanks een nederlaag tegen de slecht gestarte Wesley Vermeulen. Die maakte zijn trage start meer dan goed en werd tweede, voor Jesper Nederlof. Van Eijndhoven viel buiten de prijzen door de onderlinge tegen Nederlof te verliezen. De Helmonders kwamen er verrassend niet echt aan te pas, en eindigden op de laatste vier plaatsen.

De speelzaal

De B-groep werd pas in de laatste ronde beslist, want de top vier speelde onderlinge duels. De Nieuwegeinse Colijn Wakkee versloeg club- en plaatsgenoot Elmer van Veenendaal, en pakte de eerste prijs, terwijl Van Veenendaal daardoor buiten de prijzen viel. Ed Oosterlaken won van medeorganisator en Gambietvoorzitter Han van Baarsen, en deze twee verdeelden zo de tweede en derde prijs.

Voor meer info, foto's en uitslagen, zie de Gambiet website (http://www.gambiet.nl).
Arnoud van Vliet

---

Bosboom verlengt abonnement op snelschaaktitel Amstelveen

Maar liefst 87 fanatieke en minder fanatieke vluggeraars wisten de weg te vinden naar het Amstelveens Open Snelschaak, dat, zoals de traditie voorschrijft, op Goede Vrijdag plaatsvindt. De negen voorronden doorkomen bleek al lastig genoeg voor sommige favorieten. Zo reikten Xander Wemmers en Eelke Wiersma tot de B-groep, die vervolgens trouwens door de al het gehele seizoen uitstekend op dreef zijnde Sybolt Strating werd gewonnen met 6 uit 7.

Topfavorieten Manuel Bosboom en Maarten Solleveld haalden groep A wel
- al hadden ze niet de hoogste score in de voorronden - die was met 8½ uit 9 voor de uiterst verrassende jeugdspeler Tobias Kabos, die deze avond van zowel Solleveld als Robert Bertholee wist te winnen.

Winnaar Manuel Bosboom met beker en cheque

In de finalegroep ging Gabriel Molinari het best van start: 4½ uit 5. Nederlagen tegen Bosboom en Solleveld wierpen hem terug tot plaats drie, die hij moest delen met Floris van Assendelft, die zowel Bosboom als Solleveld versloeg maar verder teveel punten liet liggen. Manuel won al in de derde ronde de beslissende partij van Maarten en won daarmee verdiend. Of moeten we zeggen: verlengde zijn abonnement? Het was de derde keer op rij, en de 16e (!!) keer in totaal dat hij de titel wist te winnen. (Eric Roosendaal)

---